latinica  ћирилица
02/11/2019 |  16:04 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Трансјадрански гасовод шанса за Српску

Република Српска и БиХ могле би добити напајање гасом из Трансјадранског гасовода који ће водити гас од Азербејџана до југа Италије. Овакву могућност потврдио је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, након недавног боравка у Азербејџану. Прикључак би био обезбијеђен на југу Српске, из правца Црне Горе.

Трансјадрански гасовод води од Каспијског мора, преко Азербејџана, Турске, Грчке, Албаније и испод Јадранског мора на југ Италије. Планирана је градња крака из Албаније ка Црној Гори, те јужном Хрватском приморју, а одатле би могао бити грађен и прикључак на југ Републике Српске.

Азербејџан је већ присутан у значајним пројектима у Српској, а ово би био корак даље у срадањи - сматра члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Ово је један од најзначајнијих пројеката Азербејџана на овим просторима и он високо котира на листи приоритета ове земље - истакао је Додик.

Могућност добијања гаса из правца Црне Горе одлична је вијест посебно за подручје Херцеговине, али и уоште за Републику Српску.

- Гас је заиста астрактиван енергент јер има релативно ниску цијену и једноставан начин коришћења и то не само када су у питању домаћинства него и привреда - каже Максим Скоко, предсједник Одбора за привреду НСРС.

Јефтинији енергент значио би јефтинији процес производње, па и ниже цијене финалних производа у привреди, сматра Скоко. Предност за Српску је и у томе што у области коришћења гаса, већ има добар законодавни оквир.

- Република Српска, по питању испуњења услова енергетске заједнице, у свом законодавтсву је на квалитетан начин дефинисала питање гаса и ријешила га доношењем Закона о гасу. По том питању смо корак испред ФБиХ - истиче Скоко.

До сада је Азербејџан учествовао у обнови Геријатријског центра у Бањалуци. Разговара се и о улагању у Фабрику за прераду воћа Босанка у Добоју. Могућа је и сарадња у градњи ауто-путева, јер су компаније из ове земље већ ангажоване на сличним пројектима у региону.