latinica  ћирилица
30/10/2019 |  10:05 ⇒ 17/03/2020 | 22:46 | Аутор: РТРС

Филм "In manus tuas" награђен главном наградом на фестивалу у Сремским Карловцима

Филм "In manus tuas" у продукцији РТРС-а награђен главном наградом на фестивалу у Сремским Карловцима.
Филмско Бдење душе - Фото: РТРС
Филмско Бдење душеФото: РТРС

На 13. "Филмском бдењу душе" филм "In manus tuas" Милане Мајар награђен је дипломом "Бдење Јакова Орфелина", која има статус главне награде. Ово признање додјељује се филмовима који се, према мишљењу жирија, издвајају као посебне вриједности (естетске или тематске). Свим ауторима приказаних филмова додијељена је и Захвалница "Бдење Теодора Крачуна".

Филм “In manus tuas" говори о трагичној судбини хришћана из Сирије, који су током рата избјегли у Европу. У филму су глумили и бањалучки музичари Момчило Гавриловић, Срна Мајар, Озрен Четковић и Андрија Пурковић, који похађа часове виолончела. Музику за филм компоновао је Хајрудин Мухић, студент треће године Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

У филму је коришћена и композиција "Јесења соната" Срне Мајар.

Једногласну одлуку донио је жири у саставу: Тибор Вајда, позоришни, радио и ТВ редитељ из Новог Сада, Драган Ковачевић, продуцент и гл. Уредник ТВ канала Филм клуб из Београда и Љубомир Аврамовић, филмски сниматељ из Београда.

На фестивалу је приказано 19 филмова, од којих четири краткометражна и 15 средњеметражних и дугометражних.

Манифестација наставља да живи кроз репризе изабраних програма по градовима Србије и већем броју центара дијаспоре у САД, Словачкој, Мађарској и Румунији, са којима има дугогодишњу сарадњу.

Фестивалом управља Савјет Фестивала који се формира из редова угледних филмских, јавних и културних радника, представника организатора, општине Сремски Карловци и Епархије Сремске.