latinica  ћирилица
25/10/2019 |  15:39 | Аутор: СРНА

Генерал Липовој: Србија под руском заштитом

Србија је савезник Русије на Балкану и неутрална држава, због чега јој је потребна стална заштита, посебно јер је окружена ваздушним базама НАТО-а, рекао је руски генерал-мајор Сергеј Липовој.
Сергеј Александрович Липовој (фото: smolensk-i.ru) -
Сергеј Александрович Липовој (фото: smolensk-i.ru)

- То значи да ниједно питање на Балкану неће бити ријешено без Русије - рекао је генерал Липовој за "Руску газету" поводом српско-руске војне вјежбе "Словенски штит 2019" у којој учествују јединице противваздухопловног ракетног комплекса "С-400" и комплекса "панцир-С" Ваздушно-космичких снага Русије.

Он је напоменуо да је Србија вјерни савезник Русије на Балкану, јер није ушла у НАТО и јер је одбила да подржи санкције против Москве, преноси "Спутњик".

- Она није у Алијанси, а тај статус захтијева сталну заштиту, посебно јер је Србија буквално окружена НАТО базама у Румунији, Мађарској, Италији, БиХ и Бугарској. Осим тога, не заборавимо на косовске сепаратисте који редовно врше провокације против Срба и придруживање сусједне Црне Горе НАТО-у - рекао је руски генерал.

Он је навео да је војна сарадња Русије и Србије прилично продуктивна, те да Москва снабдијева Србију руским ударним хеликоптерима "ми-35М", транспортним хеликоптерима "ми-17В5", тенковима "Т-72", оклопним извиђачким возилима "БРДМ-2МС" и авионима "миг-29".

- Београд је више пута указивао на могућу куповину ракетних система "панцир" и "С-400" - рекао је Липовој.