latinica  ћирилица
22/10/2019 |  18:49 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

НСРС успјешно амортизовала ударе према Српској и српском народу у БиХ

У интервјуу за РТРС поводом 28 година постојања Народне скупштине Републике Српске, предсједник Парламента Недељко Чубриловић каже да је скупштина претходних година успјешно амортизовала ударе према Републици Српској и српском народу у БиХ.

- Народна скупштина једини је парламент у БиХ који је у потпуности заокружио дјеловање након избора и сама та чињеница говори о специфичности и условима у којима овај Парламент ради, изјавио је Чубриловић.

Истакао је да Парламент данас ради несметано и процес за који је задужена сама Народна скупштина Српске се одвија онако како и треба, и по Уставу и по Закону.

- Вријеме које је обиљежило рад Народне скупштине су свакако почетне године када је донесен Устав, али не смо он него и законска рјешења која су дефинисала будућност Републике Српске. Тада је ударен добар темељ и добар уставни основ, тако да је то функционисање настављено све до Дејтона, а послије Дејтона је добило само међународну верификацију - истакао је предсједник Парламента.

Навео је да људи који су пројектовали и размишљали у то вријеме о оснивању Народне скупштине и начину на који треба законодавна власт да дјелује, су сада, из ове перспективе, донијели праву одлуку.

- Народна скупштина је својим одлукама амортизовала ударе који су ишли према Републици Српској, не према Народној скупштини, као и ударе према српском народу у БиХ. Мислим да је Српска у сваком моменту била на висини задатка. На крају крајева, наши посланици су завршавали на судовима, били позивани, мада је ријеткост да посланик иде у суд и одговара за неки свој став у Парламенту, али то је БиХ и то се дешавало - рекао је Чубриловић.

Истакао је да се посланици нису либили да донесу одлуке за које су можда и били свјесни да могу судски одговарати.

Када је ријеч о данашњем сазиву Народне скупштине Чубриловић је рекао да је сазив, без обзира што је прошло годину дана, још увијек у фази прилагођавања.

- Без обзира што смо имали шест посебних и шест редовних сједница, а и сама седма редовна сједница је у току, то још увијек није довољно вријеме некима, да што због тога што не желе да се упознају са својим правима и обавезама, што због несхватања своје улоге, није се цијели процес прилагођавања завршио - рекао је Чубриловић.

Додао је да је данашњи сазив НСРС одговоран и да посланици одговорно приступају извршавању својих обавеза, поготово када је ријеч о доношењу појединих законских рјешења и одлука.

- Атак на Републику Српску не престаје никако - истакао је предсједник Парламента Српске.

Одговарајући на питање да сједнице НСРС понекад обилују увредама, расправама које немају везе са тачком дневног реда, вербалним сукобима, Чубриловић је истакао да се треба имати у виду са чињеницу да људи са собом носе разне навике, обичаје, кућни одгој.

- То треба више преписивати појединцу, него обиљежју Парламента. Парламент извршава своје обавезе како налаже Закон и сам Пословник и руководство НСРС се труди да остане на том нивоу - рекао је Чубриловић и додао да сама НСРС има кодекс понашања и да су у НСРС често присутне опомене.

Додао је да руководство НСРС избјегава да улази у неке веће конфликте, јер то само одузима вријеме, јер је то вријеме најчешће изгубљено и никоме ништа не доноси.

- Онај ко мисли да се представља грађанима на начин да некога вријеђа или нанесе неки бол, не мослим да има подршку људи који су му дали глас да буде у самом Парламенту - сматра Чубриловић.

Додао је да ће у наредном периоду да се труде да усавршавају рад Парламента и његову ефикасност повећају што је више могуће.

Када је ријеч о најавама измјене Пословника о раду НСРС, рекао је да је НСРС затражила од шефова клубова и свих оних који мисле да могу да допринесу да дају приједлоге који би омогућили да Пословник учини ефикаснији рад самог Парламента.

- Да ли ће доћи до самих измјена зависи од посланика, да ли то они желе и у којој форми. Пословник има непрецизних ствари који могу да се додатно дефинишу и мислим да ће у том смјеру ићи и измјена самог Пословника - сматра Чубриловић.

Чубриловић је прву годину рада овог сазива Народне скупштине оцијенио позитивном, наводећи да је у прва три квартала усвојено 45 законодавних аката и 31 тематска цјелина.