latinica  ћирилица
22/10/2019 |  15:55 ⇒ 17:05 | Аутор: СРНА

Љевнаић: У плану још већи пројекти за сљедећу годину

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић рекао је да је од стратешке важности пројекат спајања Јахорине са Источним Сарајевом, али и са Палама путем кабинских гондола које су адекватно и најатрактивније рјешење за превоз скијаша, као и гостију и туриста који нису скијаши.
Дејан Љевнаић - Фото: СРНА
Дејан ЉевнаићФото: СРНА

- Правимо јединствене пројекте, први у овом делу Европе, тако смо и дошли на идеју да повежемо најближи град са најдужом гондолом на Балкану и да омогућимо становницима и туристима да се на најбржи, најлакши и најбезбеднији начин превезу до Јахорине и зими и лети - нагласио је Љевнаић.

Према његовим ријечима, у току је припрема, обезбјеђења имовине и документације, а градња ће почети након завршетка ових активности, обезбјеђења средстава и спровођења јавних набавки.

Он је додао да су користи од пројекта велике и огледају се у лакшем приступу Јахорини у свако доба, туристички и за људе који живе у околини.

- Реализацијом овог пројекта биће могућ превоз са аеродрома до Јахорине, јер је полазна станица планирана у непосредној близини међународног аеродома Сарајево - рекао је Љевнаић.

Он је додао да ће ова гондола, осим што ће бити јединствена туристичка атракција, допринијети смањењу загађености и мањој употреби аутомобила, као и безбједности свих корисника, саопштено је из Олимпијског центра.

- У плану су и двије успутне станице, на Требевићу и на Двориштима. Када је реч о пројекту спајања Пала са Јахорином, желимо да највише користи имају становници Пала - навео је он.

Љевнаић истиче да ће се реализацијом овог пројекта највише развити општина Пале, јер ће по угледу на европске ски-центре, средиште смјештајних капацитета и збивања прије и послије скијања бити управо на Палама.

- Тренутно радимо на проналажењу најбоље трасе гондоле и пропратних стаза - додао је Љеванић.

Он је нагласио да је сваки од пројеката стратешки значајан за развој ове регије, али и подстицање развоја привреде у цијелој Републици Српској.

У саопштењу се наводи да управа овог центра планира још веће и озбиљније пројекте за сљедећу годину, а односе се на простор цијеле Републике Српске.

Ријеч је о заједничком развоју ски-центара "Мањача" код Мркоњић Града и "Игришта" код Власенице.

Планирана површина ски-центра "Мањача" односи се највећим дијелом на ски-стазе, укупне површине 75.000 метара квадратних, затим на инсталације и љетње садржаје.

- Према планираном рјешењу ски-центра "Мањача", предвиђена је једна шестосједна жичара, укупне висинске разлике око 264 метра, дужине око 1.000 метара и капацитета 3.000 скијаша на час, као и покретна трака дужине око 100 метара, капацитета 1.000 скијаша на час - наводи се у саопштењу.

Уз жичару планиране су двије осњежене ски-стазе, укупне дужине око 2.500 метара, те иградња забавних садржаја - тјубинг, авантура парк, дјечије игралиште.

Планирана површина ски-центра "Игришта" код Власенице односи се на ски-стазе, укупне површине 190.000 метара квадратних.

Планиран је један шестосјед, укупне висинске разлике око 330 метара, дужине 820 метара и капацитета 3.000 скијаша на час и покретна трака дужине 150 метара, капацитета 1.500 скијаша на час.

У плану је изградња три главне осњежене ски-стазе, укупне дужине 4.750 метара, као и забавних садржаја, али и угоститељских објеката и паркинга, додаје се у саопштењу.