latinica  ћирилица
19/10/2019 |  08:58 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Ракић: Циљ акције РОСУ да на сјеверу Космета буде више Албанаца у полицији

Предсједник Српске листе Горан Ракић изјавио је да упади припадника косовске специјалне једнице РОСУ на сјевер Косова и Метохије показују намјеру Приштине да потискивањем Срба из Косовске полицијске службе у овом дијелу покрајине у своју корист измијени етничку структуру у полицији и да изигра бриселски споразум.
Горан Ракић - Фото: РТРС
Горан РакићФото: РТРС

Ракић је рекао да су након суспензије неколико српских полицајаца на прелазима Јариње и Брњак њихова мјеста заузели Албанци, док у суду у Косовској Митровици двије трећине администрације чине Албанци, иако је договором у Бриселу била обавеза да број радника буде пола-пола.

- Нама то није ништа ново и непознато. Свакодневан је покушај криминализације севера и свих нас, професора, предузетника, правника, младих, жена. У томе предњачи албанска штампа из Приштине која ствара атмосферу линча према Србима посебно члановима Српске листе - рекао је Ракић за Политику.

Он је указао да циљ Приштине није био да приликом упада Росу изврши само хапшење, већ да демонстрира силу и застрашује народ на сјеверу.

- Просто је невиђено у нормалним друштвима да било ко шаље стотине до зуба наоружаних људи сумњиве прошлости на недужан народ прије зоре, а све ради хапшења двојице људи. Они су могли да буду позвани и вјерујем да би одговорили на тај позив - рекао је Ракић и охрабрио оне који су претрпјели страх и материјалну штету да поднесу тужбе.

Он каже да нема тог документа који гарантује Приштини да може да терорише Србе, уз очигледно ћутање међународне заједнице, које ствара утисак да је Приштини све дозвољено, па и то да хапси и притвара Србе без икаквих доказа.

Ракић је позвао грађане да остану прибрани и суздржани на провокације које долазе из Приштине, за које је рекао да су потези очајника који су све нервознији због нарастајућег незадовољства Албанаца својим лидерима, али и фрустрираности због српског јединства.

Он истиче да је мир пријеко потребан, али да то није и неће бити разлог да се на сваком кораку и на свим мјестима не бране интереси српског народа.