latinica  ћирилица
19/10/2019 |  08:49 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Медведев: Веома опасан покушај да се у НАТО увуку Република Српска и БиХ

Премијер Русије Дмитриј Медведев оцијенио је да је веома опасан покушај да се у НАТО увуку БиХ и Република Српска, те друге земље у којим постоји унутрашњи конфликт као што су Грузија и Украјина.
Дмитриј Медведев  (Фото:Sputnik/ Дмитрий Астахов) -
Дмитриј Медведев (Фото:Sputnik/ Дмитрий Астахов)

- Када НАТО покушава да асимилује или да укључи у свој састав земље које имају унутрашњи конфликт, то противријечи, по мом мишљењу, чак и самом уговору о стварању Сјеверноатланске алијансе, а бременито је веома озбиљним посљедицама -  рекао је Медведев за Вечерње новости.

Он је поручио да НАТО треба 100 пута да размисли прије него што донесе такву одлуку, јер управо због тога у Европи сада себи крчи пут идеја о успостављању аутономне европске безбједности изван НАТО.

- Видјећемо са чиме ће се то завршити - рекао је Медведев.

Руски премијер, који ће данас присуствовати обиљежавању 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, захвалио је предсједнику Србије Александру Вучићу што га је позвао да посјети ову земљу управо у данима када се обиљежава јубилеј.

- Наше земље су много настрадале од фашизма и веома је важно да задржимо исте оцјене онога што је било тада, прије 75 година. Те оцјене су исте. Нису подвргнуте некој политичкој ерозији. У ствари, то су истините оцјене онога што је било - нагласио је руски премијер.

Говорећи о покушајима појединих западних земаља да изврше ревизију историје 20. вијека, Медведев је рекао да је то неприхватљиво.

- Сматрам да је задатак наших земаља, историчара, цивилног друштва у нашим државама, да се супротстављамо том покушајима. Обиљежавање јубилеја је управо најбољи терен, најбоља говорница да то буде речено - нагласио је Медведев.

Он је оцјенио да Руска Федерација и Србија имају партнерске односе, како у политичкој, тако и у економској области.