latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:33 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Коју поруку Руси шаљу посјетом Медведева Београду?

Премијер Русије Дмитриј Медведев сутра долази у посјету Србији гдје ће присуствовати обиљежавању 75. годишњице ослобођења Београда. У ту част биће организован приказ способности Војске Србије, а Медведев ће имати и билатералне састанке са предсједником Србије и премијерком Србије - Александром Вучићем и Аном Брнабић, те српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Аналитичари сматрају да ће посјета Медведева Србији донијети економску корист, али да је посебно значајна порука Вашингтону, у вези са Косметом.

Медведев ће у Београду за 12 сати бити на осам локација. На аеродрому на Батајници моћи ће да види до прије два дана руске а сада српске јуршине хеликоптере Ми-35, мигове 29 али и другу руску и не руску опрему коју је српска војска набавила.

- 75 година након освајања слободе, показујемо да имамо чим да је бранимо и данас, ту смо са онима којима смо ратовали, са којима смо побиједили - рекао је министар одбране Србије Александар Вучић.

Као и прије десет година, Медведев ће одржати говор у Скупштини Србије, али и низ билатералних састанака са српским званичницима. Теме су бројне, а рафинерија у Броду је једна од најважнијих, каже Додик.

- Веома је важно да очувамо активности у Рафинерији, знам да ће на том састанку бити и генерални директор Зарубезњефта - навео је Додик.

Медведев долази и као подршка српском ставу по питању Косова у тренутку када Америка иде у дипломатску офанзиву, сматрају аналитичари. То је порука подршке која је потребна и Београду и Бањалуци.

- Тиме Москва поручује Вашингтону да је и те како заинтерсована за овај простор и да неће дозволити да се ствари одвијају мимо њих - сматра војно-политички аналитичар Владе Радуловић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да доласком Медеведева Руси шаљу поруку да неће дозволити дестабилизацију Босне и Херцеговине и дејтонског поретка.

С друге - опипљивије стране, Медведев ће потписати и низ споразума, између осталог, и о фитосанитарним мјерама, које ће омогућити либералнији извоз воћа и поврћа из Србије, а који већ достиже вриједност од сто милиона долара. Чека се и испорука новог континента хеликоптера и није без разлога Београд одрганизовао овај приказ, кажу аналитичари.

- Шаље се порука да се зна одакле долази навјећи дио оружја и на чије оружје ће се ослањати у будћности - наглашава Радуловић.

Биће потписан и споразум о враћању 166. странице Мирослављевог јеванђеља, нашег најстаријег рукописа који се већ вијек и по налази у Русији. Београд ће заузврат предати Москви седам слика руског сликара Николаја Рериха.

Повезане вијести:

Састанак Додика и Медведева сутра у Београду; "Слобода 2019" од 12.25 на РТРС

Медведев: Поштовати суверенитет и територијални интегритет Србије