latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:43 ⇒ 18/10/2019 | 11:19 | Аутор: РТРС

Додик за Печат: Распад БиХ нико не може да спријечи (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервју за наш политички магазин Печат да оваква Босна и Херцеговина не може да опстане, јер је настала као експеримент и на том нивоу остала током читавог свог постојања.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је каже да је БиХ у стагнацији и распадању и да то нико не може да спријечи, јер она није настала као интерес народа, већ као игра и покушај прављења државе.

Истиче да БиХ не треба да постоји као држава, јер је измишљена као дио напора одређених група у тадашњој америчкој администрацији.

- БиХ, оваква каква је, и данас доказује да није требало да постоји, јер би развој засебних заједница и држава - Републике Српске, Херцег Босне и Босне, био успјешнији и имали би далеко више напретка - сматра Додик.

Додик наглашава да је за то да сви коначно увиде да БиХ не може да функционише без базичног договора, да је овакво стање неодрживо.

- Данас треба да се омогући Хрватима да имају свој ентитет. Република Српска треба слободно да одлучује о свом статусу, а Бошњаци би могли да се организују у дијелу који контролишу и то назову Босном, те да се концентришу око помоћи муслиманских земаља. Тако бисмо били далеко успјешнији - нагласио је он.

Додик каже да предсједник СДА Бакир Изетбеговић, непрестаним негирањем уставне структуре и настојањем да уништи Републику Српску, води БиХ у пропаст.

Истиче да Изетбеговићева изјава да ће одржавати "статус кво" јер не жели СНСД у Савјету министара док не схвате да, како каже, ентитети не могу командовати државом, представља негирање ентитета и реалног политичког договора.

- Босна и Херцеговина није у статусу кво, она је у стагнацији и распадању. Бакирова визија Босне је таква да нема Републике Српске, јер каже "неће нама ентитети уређивати, него неко други". Ко други? Алах ће уређивати, а не реалан политички договор - каже Додик и додаје да статус кво потврђује неспособност БиХ.

Говорећи о најави СДС-а и ПДП-а да ће покушати да формирају власт на нивоу БиХ, Додик наглашава да они немају одговорност према народу и да њихово дјеловање у Сарајеву у посљедњих пет година, представља спиралу издаје националних интереса Српске и омаловажавања српског народа.

- Народ мора да зна да /предсједник СДС-а/ Мирко Шаровић и /предсједник ПДП-а/ Бранислав Бореновић и њихови сљедбеници врше додатну продужену издају српских националних интереса. Шаровића не занима Република Српска, већ само фотеља у Сарајеву и договор око тога - каже Додик, који је лидер СНСД-а.

Додик поручује да ће СНСД блокирати све процесе на нивоу БиХ уколико СДС и ПДП формирају власт мимо изборне воље грађана Републике Српске. Подсјећа да им је понуђено јединствено дјеловање свих странака из Српске у Сарајеву, али да су то ове двије партије одбиле и изабрале Изетбеговића, игноришући српске националне интересе.

 

Лидер СНСД-а позвао је ДНС да редукује политике тако да и даље са СНСД-ом држи власт на нивоу Републике Српске, заједнички наступа на нивоу БиХ, а да се локалним организацијама ове двије партије препусти да договарају своју сарадњу.

- Негдје ће сарадње бити, негдје неће, али то не би требало, као ни прије, да буде разлог да се проблем диже на ниво Републике Српске - рекао је Додик и истакао да се проблем појавио у неким локалним односима СНСД-а и ДНС-а, прије свега у Приједору.

- Са ДНС-ом смо и раније имали турбулентних тренутака, али лидер ДНС-а Марко Павић и ја смо увијек говорили да оно што имамо на нивоу Српске не може бити оптерећено локалним проблемима. Постигли смо са њима споразум о заједничком раду, направили коалицију и дефинисали шта коме припада од постављења. Дио је урађен, други дио нико не спори и биће постављени - појаснио је Додик.

Истакао је да ДНС има одређене људе који праве атмосферу неких нових могућности, због чега су и доживјели раскол и вјероватно ће га доживјети још једном уколико се удаље од позиције власти.