latinica  ћирилица
16/10/2019 |  17:35 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Рајчевић: О новом студентском дому на сједници Владе

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да ће на сутрашњој сједници Владе Српске бити разговарано о изградњи новог студентског дома у Источном Сарајеву и изразио очекивање да би објекат могао да буде завршен до краја идуће године.
Рајчевић са начелником општине Источно Ново Сарајево - Фото: СРНА
Рајчевић са начелником општине Источно Ново СарајевоФото: СРНА

- Влада и ја информисани смо да тренутни услови нису задовољавајући за студенте и Министарство ће предузети одговарајуће кораке - рекао је Рајчевић новинарима након састанка са директором Студентског центра у Источном Сарајеву Александром Бјелицом и начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем.

Он је најавио да ће већ на сутрашњој сједници Владе Српске, која ће бити одржана у Источном Сарајеву, бити предузети одређени кораци с обзиром да је и претходна Влада у буџету обезбиједила средства за изградњу студентског дома у Лукавици.

- Сутра ћемо на сједници бити у прилици да покренемо одређене процедуре како би то питање било ријешено - рекао је Рајчевић и додао да би ускоро требало да буду покренуте оперативне активности за добијање нових смјештајних капацитета у Лукавици за студенте Универзитета у Источном Сарајеву.

Директор Студентског центра у Источном Сарајеву Александра Бјелица рекла је да је изградња новог студентског дома најважније питање за Студентски центар.

- Мислим да смо дошли до договора и да би то могло да крене у што скорије вријеме - истакла је Бјелица, наводећи да је већ завршена пројектна документација, а да се у сарадњи са ресорним министарством приводи крају тендерска документација за изградњу новог студентског дома.

Она је навела да би нови студентски дом требало да буде изграђен на локацији некадашње касарне "Славиша Вајнер Чича" у којој је тренутно смјештен један број студената Универзитета у Источном Сарајеву, док је други дио смјештен у згради Електротехничког факултета.

Према њеним ријечима, капацитет новог дома био би 360 мјеста и имао би кухињу.

Као резултат данашњих разговора са министром Ћосић је навео да је потврђена заједничка опредијељеност за наставак јачања Универзитета и његово позиционирање у Источном Новом Сарајеву, као и за јачање инфраструктурне опремљености Студентског центра.

Говорећи о састанку са министром у општини, Ћосић је рекао да је приоритетно разговарано о изградњи новог студентског дома, али и изградњи објекта за Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву, те за смјештај Музичке академије, како ове двије институције не би више биле подстанари на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву.

- Ови послови биће завршени у наредне три године мандата Владе Републике Српске - рекао је Ћосић и обећао сву потребну помоћ локалне заједнице у овим пословима.

Он је истакао да је Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву, једном од два у Републици Српској, мјесто у центру Источног Сарајева и да ће бити пронађена адекватна локација.

- Да није било Владе Републике Српске ниједан крупни капитални инфраструтурни пројект на подручју општине Источно Ново Сарајево и града Источно Сарајево не би био реализован. И сутрашња посјета Владе и данашња министра Рајчевића су у функцији јачања Источног Новог Сарајева и Источног Сарајева - рекао је Ћосић.