latinica  ћирилица
15/10/2019 |  14:02 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Побољшати положај слијепих и слабовидих

Положај слијепих и слабовидих лица у Републици Српској није на завидном нивоу, али у посљедњих десет година има настојања да буде побољшан, закључено је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци, која је организована поводом Међународног дана бијелог штапа.

Секретар Савеза слијепих Републике Српске Јовица Радановић навео је да је у протеклом периоду усвојен Правилник о ортопедским и другим помагалима, која много значе овој популацији.

- Задовољни смо и што је накнада за помоћ и његу другог лица уведена на квалитетнији начин и износи 20 одсто од просјечне зараде, чиме смо дјелимично задовољни - рекао је Радановић новинарима у Бањалуци.

Он сматра да је добро и то што ће лична инвалиднина, која је сада регулисана уредбом и износи 12 одсто од просјечне зараде, бити регулисана Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, који би 22. октобра требало да буде на дневном реду сједнице Народне скупштине.

- Имамо замјерку на то што, према овом приједлогу закона, лица код којих је наступио инвалидитет након 18. године не могу остварити личну инвалиднину. Имамо замјерку и на то што у радну групу ресорног министарства за израду новог закона о запошљавању лица са инвалидитетом нису уврштена лица из ове популације, што представља корак уназад - рекао је Радановић.

Радановић је подсјетио да је прошло 13 година од усвајања Конвенције о правима лица са инвалидитетом и нагласио да је она није довољно примјењена у пракси.

Он је прецизирао да у свијету живи 253 милиона слијепих и слабовидих лица, у Републици Српској 2.000, а у БиХ 5.000.

Предсједник Градске организације слијепих Бањалука Мирослав Мандић оцијенио је да положај слијепих и слабовидих лица није на завидном нивоу, истичући да није добро ријешено питање запошљавања ове популације, као и набавка помагала, архитектонске баријере, те друга социјална питања.

Мандић је рекао да у овој организацији сматрају да нису најбоља поједина рјешења у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, те додао да ће покушати да утичу на то да дође до најквалитетнијих измјена.

Говорећи о образовању слијепих, Мандић је навео да у Дервенти има школа за слијепа и слабовида лица, као и инклузивно образовање у Српској, те да су нове технологије омогућиле модеранији начин њиховог образовања.

Према његовим ријечима, Градска организација слијепих Бањалука, која ове године обиљежава 70 година постојања, има 340 чланова.

Члан Градске организације слијепих Бањалука Саша Грбић истакао је проблем недостатка звучних семафора и кратко вријеме за које се може прећи улица.

Грбић, који се креће уз помоћ бијелог штапа и модерних технологија већ 12 година ради у Центру за помоћ студентима са посебним потребама на бањалучком Универзитету, каже да је био први студент са инвалидитетом на овом универзитету, а завршио је српски језик и књижевност.

- Данас када имамо модерну технолију много је лакше студирати. Лакше је доћи до асистивне опреме која је је јефтнија и има је више, као и до књига - рекао је Грбић и додао да је један од проблема и то што је слијепим лицима тешко наћи посао.

Поводом обиљежавање Дана бијелог штапа - 15. октобра, Градска организација слијепих у Бањалуци организовала је данас шетњу од просторија ове организације до центра града и конференцију за новинаре како би се скренула пажња јавности на проблеме са којима се суочава ова популација.

Након обраћања предсједника Градске организације слијепих Бањалука Мирослава Мандића о значају бијелог штапа, предвиђено је да се одигра шаховска симултанка на 15 плоча између слијепих и слабовидих шахиста и интернационалног мајстора шаха Миленка Шибаревића.