latinica  ћирилица
14/10/2019 |  14:24 | Аутор: СРНА

Шпирић: Да свијет постане политички стабилнији

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић изјавио је данас да је засједање Скупштине Интерпарламентарне уније /ИПУ/ у Београду најзначајнији политички догађај када је ријеч о парламентаризму и да је прилика да парламентарци разговарају о начинима за успостављање веће политичке стабилности у свијету.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

Он је рекао да је Скупштина ИПУ посвећена међународном праву и регионалној сарадњи и да ће бити одржане и различите сесије које ће се бавити људским, родним и правима дјетета, те одрживим развојем.

- Ово је прилика да парламентарци разговарају о начинима да се свијет учини политички стабилнијим, а власти одговорнијим на остваривању циљева одрживог развоја - рекао је Шпирић новинарима.

Шпирић је навео да су он и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић данас имали билатерални контакт са предсједником парламента Словеније, а да је за сутра предвиђен сусрет са представницима парламената Мексика и Сјеверне Македоније.

- У сриједу, 16. октобра, предвиђен је сусрет са предсједником Скупштине Србије Мајом Гојковић, а биће још низ билатералних сурета у којима ћемо разговарати о потреби успостављања сарадње и шта као парламентарци можемо учинити - рекао је Шпирић.

Он је напоменуо да парламентарци из БиХ током сусрета саговорницима преносе да је потребно хитно формирати власти БиХ и Федерације БиХ.

- Треба што прије формирати власт, без било каквог условљавања и на сто ставити дневни ред који се тиче свих отворених питања за БиХ, а чије рјешавање би земљу приближило ЕУ - рекао је Шпирић.

У Београду је данас почела генерална дебата на засједању Скупштине ИПУ чија је централна тема улога парламената у јачању међународног права и допринос регионалне сарадње.

Овогодишња Скупштина ИПУ, у чијем је саставу 179 парламената и 12 придружених парламентарних организација, окупила је више од 1.700 парламентараца и партнера из УН и цивилног друштва из цијелог свијета