X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
11/10/2019 |  22:49 ⇒ 12/10/2019 | 12:20 | Извор: ТАНЈУГ

Нобелов комитет: Награда не може бити одузета

Нобелова награда не може бити одузета, јер у статутима Нобелове фондације не спомиње се таква могућност, саопштено је из Комитета за књижевност Краљевске шведске академије наука.
Нобелова награда - Фото: Getty Images
Нобелова наградаФото: Getty Images

Након што су појединци и организације осудили одлуку тог комитета да Нобелову награду за ову годину додијели аустријском књижевнику Петеру Хандкеу, из Нобелове фондације поручили су да Нобелова награда не може бити одузета.

- Нобелова награда не може бити одузета. У статутима Нобелове фондације не спомиње се таква могућност. Ниједан од одбора за додјелу награда у Стокхолму или Ослу никад није размишљао о опозиву награде након што је додијељена - рекао је за Анадолију Микаел Остлунд, представник за медије при Нобеловој фондацији на питање може ли Хандкеу бити одузета награда.

Наводи се да Нобелова фондација управља финансијама и администрацијом у вези с додјелом тог признања.

Одлука да Нобелова награда за књиженовност ове године буде додијељена аустријском књижевнику Петеру Хандкеу разбјеснела је посебно Албанце и Бошњаке, који за аустријског писца и великог пријатеља српског народа тврде да негира геноцид у Сребреници и да је позивао на одбрану бившег предсједника Србије и СРЈ Слободана Милошевића.

У образложењу одлуке о додјели Нобелове награде Хандкеу стоји, имеђу осталог, да ју је он добио због, "језичке иновативности кроз писану ријеч, која описује људску маргинализацију и уникатност живљења".