latinica  ћирилица
11/10/2019 |  12:18 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Мостар: Промоција књиге владике Григорија

Прва промоција књиге "Гледајмо се у очи", владике дизелдорфског и цијеле Њемачке, Григорија, одржана је у Владичанском двору у Мостару. Промоција је уприличена у оквиру 100. Шантићевих вечери поезије. Нова књига владике Григорија својеврсна је аутобиографија, велики интервју у коме одговара на питања о свом животу, вјери, цркви, политици, спорту.

Када човјек говори о себи мора да буде пажљив, једнaко када говори о другима, рекао је владика Григорије, објашњавајући да је из перспективе других, гледајући их у очи, писао о свом животу, од дјетињства до данас.

- Ухватио сам себе да ако пишем о дјетињству, не могу да не споменем свог дједа, мајку, брата... Исто тако и у овим временима или оним тешким ратним или студентским, увијек је ту неко други ко одређује наш живот - истиче владика Григорије.

И у овој књизи владика говори о Херцеговини, иако је, како каже, прије штампања избацио једно поглавље о том посебном поднебљу и мјесту. Жеља је да једног дана Херцеговина буде тематика нове књиге.

- Није једноставно писати о Херцеговини, биће то текстови о Шантићу, Андрићеви погледи, моје виђење. Мала је Херцеговина али веома захтјевна - каже владика Григорије.

"Гледајмо се у очи" је по мишљењу пјесника Ђорђа Сладоја, дјело кога карактерише необична отвореност и искреност према свим проблемима.

- Рекао бих да је то емотивно аналитичка исповијест уз Михизову помоћ да је то аутобиграфија о другима, од дјетињства до младости, сва искушења која је пролазио - наводи Сладоја.

Промоција је уприличена у Владичанском двору у Мостару у оквиру програма јубиларних 100. Шантићевих вечери поезије.