latinica  ћирилица
11/10/2019 |  11:05 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Генерал Миловановић посветио живот борби за Српску (ФОТО)

У Банском двору у Бањалуци одржан је комеморативни скуп поводом смрти генерал-пуковника Војске Републике Српске Манојла Миловановића.
Комеморација - Фото: РТРС
КомеморацијаФото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на комеморацији у Бањалуци поводом смрти генерал-пуковника Војске Републике Српске Манојла Миловановића да је генерал Миловановић био најважнији министар у Влади Републике Српске 1998. године, али и да је цијели живот остао активан у борби за Републику Српску.

- За генерала Миловановића било је довољно да кажете генерал, то је оно што је обиљежило његов статус. Он се никада није декларисао у некаквом политичком смислу, његова једина партија је била Република Српска - рекао је Додик у обраћању на комеморативном скупу.

Он је подсјетио да је са генералом Миловановићем проводио једно интензивно и тешко вријеме далеке 1998. године када је Република Српска била у потпуној конфузији, распарчана и подијељена на тромеђи између Дервенте и Прњавора и када је пријетила опасност да Српска нестане, а не да опстане.

Фото: РТРС

Генерал Милан Торбица обраћајући се на комеморативном скупу истакао је да је ријеч о великану и човјеку који је најдиректније учествовао у стварању, одбрани и послијератној изградњи Српске. Нагласио је да је генерал Миловановић одликован највишим одликовањима више пута у ЈНА и ВРС.

Фото: РТРС

Комеморацији су, осим предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и генерала Милана Торбице, присуствовали и предсједница Српске Жељка Цвијановић као и премијер Радован Вишковић.

Фото: РТРС

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске Манојло Миловановић преминуо је у сриједу, 9. октобра, у Бањалуци у 76. години, а бројни званичници Републике Српске оцијенили су да је отишао човјек који је дао велики допринос у најтежим тренуцима одбране Српске.

Миловановић је био министар одбране Српске од 1998. до 2001. године, те члан Сената Републике Српске од 2009. године.

Манојло Миловановић рођен је 21. новембра 1943. године у селу Ламинци код Градишке.

Фото: РТРС

Подофицирску школу, смјер оклопно-механизоване јединице завршио је 1961. године, а Војну академију, копнена војска, смјер оклопно-моторизоване јединице 1966. године.

Командно-штабну школу тактике копнене војске завршио је 1977. године, а Командно-штабну школу оператике 1987. године.

У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звијездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом рада са златним вијенцем.

У Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Пензионисан је 22. децембра 2000. године.

Генерал Миловановић сахрањен је на бањалучком гробљу Ребровац.