latinica  ћирилица
10/10/2019 |  18:21 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

И данас осуде увреда на рачун патријарха Иринеја; Срамно и бестидно!

И данас стижу осуде увреда, које су на рачун патријарха српског Иринеја изрекли посланик СДС-а Небојша Вукановић и министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић.

Од Вукановићевог текста, у којем је извријеђао патријарха поводом додјеле ордена Милораду Додику, оградили су се и функционери СДС-а.

Први који је то урадио био је члан Главног одбора Милован Бјелица.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да ова странка у свом програму и политици има јасно одређење о питању Српске православне цркве и њених великодостојника.

На питање како коментарише увреде Драгана Мектића и Небојше Вукановића на рачун патријарха Иринеја, Шаровић каже да са таквим ставовима није сагласан.

- Морам признати за коментар Мектића нисам чуо па не могу било шта да кажем. Г-дин Вукановић није члан СДС-а, он има своју посебну организацију и јесте са нама у коалицији у НСРС. Ако ме питате, ја се с његовим ставовима не слажем - истакао је Шаровић.

За потпредсједницу Народне скупштине Соњу Караџић Јовичевић ставови Мектића и Вукановића о патријарху Иринеју су њихови лични, а не страначки.

Називајући их непримјереним, Караџић Јовичевић подсјећа да је СДС вратио вјерунауку у школе.

- Уколико је постојала политичка жеља да се коментаришу они који су добитници ордења, одличја итд. то није требало радити преко патријарха, него на неки други начин, било то из политичких или неких других дневно - политичких побуда. Мислим да ово није начин и оно што је мени најважније, то не би требало доводити у везу са СДС-ом, јер то није наш став - каже Караџић Јовичевић.

А Милован Бјелица, који је први позвао да СДС реагује, данас је позвао Драгана Мектића да јавности објасни још неке ствари.

- Мектић би требало да каже колико је новца добио од једног привредника из Београда 2014. године на име подршке СДС-у и за шта га је потрошио. Након што је поново тражио новац, Предсједништво СДС-а га је прошле године смијенило с мјеста шефа Изборног штаба странке за опште изборе - додаје Бјелица.

Из редова СНСД-а поручују - понашање Вукановића и Мектића води СДС ка томе да до сљедећих општих избора изгубе још 50 хиљада гласова, колико су изгубили на прошлим изборима.

- Овдје је основни принцип - ко год је добар са Додиком и ко год му да признање тај је лош. И Кустурица и владика Григорије и др. великодостојнивици и Путин, па је лош и највећи великодостојник ЦПЦ. Ви ударате на СПЦ - категоричан је Срђан Мазалица, замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

- Ако водите пробосанску покитику и подилазите Бакиру и Комшићу, потпуно је логично да на крају заратите и са СПЦ кад сте већ са свим српским партијама и организацијама отворили сукоб - наводи Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Најоштрија од свих осуда стиже из Херцеговине.

- Срамно и бестидно перо Небојше Вукановића укаљало је Српску православну цркву, највећу и највриједнију светињу која је народ српски одржала на окупу и опстала у тешким временима пуних осам вијекова - саопштено је из Савеза општина источне Херцеговине.