latinica  ћирилица
10/10/2019 |  10:30 | Аутор: СРНА

Затвара се јама "Страњани"

Вршилац дужности директора Рудника мрког угља Зеница Един Пашић рекао је да данас почиње затварање јаме "Страњани", у складу са договором постигнутим са представницима синдиката.

Према његовим ријечима, сви рудари су напустили јаму и у њој се налазе само инспектори. 

- Током дана извршићемо прерасподјелу 165 радника из тог погона у преостала два - "Стару јаму" и "Распоточје", како смо са синдикалним представницима усагласили прије два дана - изјавио је Пашић.

Он је додао да ће преосталих 55 радника погона "Страњани" радити на извлачењу опреме, али да се, због нерентабилности, у њој више неће копати угаљ, преносе федерални медији.

Рудник мрког угља "Зеница", који има око 1.500 запослених, у наредном периоду производиће угаљ само у погонима "Стара јама" и "Распоточје". Због нерентабилне експлоатације, раније су затворени површински копови "Мошћаница" и "Рача".

Око седамдесет рудара погона "Страњани" Рудника мрког угља "Зеница" провело је ноћ између 8. и 9. октобра у јами и јуче су поручили да ће наставити протест.

Рудари сматрају да се затварањем јаме "Страњани" желе прикрити губици у јами "Распоточје" и оправдати велике инвестиције, а губици преписати "Страњанима" који имају најквалитетнији угаљ.

Пашић је јуче изјавио да ће погон "Страњани" бити затворен, јер је у посљедњих десетак година само тај погон забиљежио губитке у пословању од око 50 милиона КМ.