latinica  ћирилица
09/10/2019 |  20:30 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Срби стварали и у ропству и у страдањима

Његова светост патријарх Иринеј истакао је вечерас у Београду, отварајући изложбу "Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве" да су Срби стварали и у ропству и у страдањима.
Изложба у Музеју српске православне цркве у Београду - Фото: СРНА
Изложба у Музеју српске православне цркве у БеоградуФото: СРНА

Патријарх Иринеј нагласио је да ово изложба драгоцјености од непроцјењивог значаја на којој је представљен само мали остатак онога што је СПЦ створила кроз протекле вијекове, а што је чувано у ризницама српских манастира од Крке до Високих Дечана.

Његова светост истакао је да су српске светиње пљачкане и разношене, али да су Срби стварали и у тешким условима.

Патријарх сматра да је потребно да надлежне институције ријеше питање изложбеног простора Музеја СПЦ који је мали.

Управник музеја СПЦ Владимир Радовановић рекао је да ће посјетиоци изложбе моћи да се упознају о богатом културном и духовном насљеђу српског народа и да се увјере да чињенице и артефакти потврђују да су Срби вијековима стварали.

- Кроз две ризнице, манастира Високи Дечани и манастира Крка, приказали смо простор на којем је стварао наш народ. Реч је о два удаљена манастира, о две ризнице, од којих је једна на крајњем југу наше земље, а друга у другој држави, али у тренутку стварања уметничких дела то су два средишта нашег народа - истакао је Радовановић.

Он је нагласио да оно што можда боли данас, када се сматра да се живи у времену просвећености и да су прошла времена уништавања туђих обиљежја, јесте то да се живи у простору гдје је српско духовно и културно насљеђе угрожено.

На изложби "Осам векова умјетности под окриљем СПЦ 1219-2019" у Музеју СПЦ премијерно је представљено 135 рукописних и двадесетак штампаних књига са раскошним оковима које свједоче о томе шта је књига значила и какав је углед уживала у средњем вијеку.

Међу бројним реликвијама је и дечански крст цара Душана, оригиналне повеље манастира Хиландара, први кивот у који су положене мошти Стефана Дечанског, круне, те бројни предмети из порушених манастира на Косову и Метохији и много тога другог.

Отварањем изложбе заокружено је званично обиљежавање и прослава осам вијекова аутокефалности СПЦ, које је започело Светом архијерејском литургијом 6. октобра у манастиру Жича, настављено молитвеном посјетом архијереја Пећкој патријаршији 7. октобра и свечаном академијом "Завет Светог Саве" синоћ у Београду.

Изложба ће бити отворена до краја године.