latinica  ћирилица
08/10/2019 |  16:19 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Без власти на нивоу БиХ остајемо без значајних средстава (ВИДЕО)

Без формиране власти на нивоу БиХ, не можемо се надати средствима из буџета ЕУ која су намијењена земљама западног Балкана, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која се налази у дводневној посјети Бриселу.
Цвијановић са Ханом у Бриселу - Фото: РТРС
Цвијановић са Ханом у БриселуФото: РТРС

- Ови састанци се дешавају у вријеме када је прошло годину дана од избора у БиХ, али још увијек није формирана власт на нивоу БиХ и Федерацији БиХ, што представља отежавајуће елементе у комуникацији са ЕУ. У Бриселу очекују да БиХ изврши своје обавезе које су сасвим нормалне и логичне, да се формира власт, али ње, нажалост, још нема. Само та власт има капацитет да преговара и договара са Европском унијом - истакла је Цвијановићева.

Она се дотакла и пута Републике Српске и спремности да се ухвати у коштац са тим проблемима.

- Знамо шта су наше обавезе на том дуготрајном путу, који подразумијева читав низ реформи, које ће нама олакшати функционисање, али и живот свим грађанима Републике Српске. Незадовољна сам, јер фрустрира чињеница да чујете да су из буџета ЕУ планирана значајна средства земљама западног Балкана, а ви фактички немате саговорнике да причате на ту тему. На крају, без обзира на све, порука је негативна, јер ако немате формирану власт, не можете много тога да урадите - поручила је предсједница Републике Српске. 

Нагласила је да је Српска припремила у институцијама свој пут према ЕУ.

Након састанка са европским комесаром за проширење и сусједску политику, Јоханесом Ханом, предсједница Српске разговараће са генералним директором Директората за сусједство и преговоре о проширењу Европске уније, Кристијаном Данијелсоном.

Цвијановићева ће се састати и са представницима Спољнополитичког одбора Европског парламента.