latinica  ћирилица
07/10/2019 |  09:30 | Аутор: СРНА

Брод: Уручена признања поводом Дана ослобођења општине (ФОТО)

У Броду је одржана свечана сједница општинске Борачке организације на којој су уручена признања поводом обиљежавања 7. октобра - Дана ослобођења општине у одбрамбено-отаџбинском рату.
Брод - Борачка организација - Фото: СРНА
Брод - Борачка организацијаФото: СРНА

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић истакао је да се чланови ове организације са захвалношћу сјећају свих бораца који су дали животе за слободу у Броду и да током године организују помен парастосе у свим мјесним заједницима и код централног спомен-обиљежја. 

- У посљедњих четврт вијека заједно смо урадили много пројеката који ће остати трајни свједоци прошлости и путоказ нашој дјеци. За наше активности локална заједница је издвајала новчана средства и омогућила да пројекти буду реализовани -  рекао је Видић на синоћњој свечаној сједници.

Он је додао да су у свим мјесним заједницима изграђена спомен-обиљежја, постављена спомен-биста генералу Славку Лисици у центру града, урађена Спомен-соба, објављене монографије о погинулим борцима Брода и погинулим припадницима Југословенске народне армије, снимљен документарац "Од страдања до слободе Брода", као и низ других активности.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић честитао је Брођанима Дан ослобођења ове локалне заједнице и захвалио свима који су учествовали у ослобађању Брода. 

- Ово је једна од ријетких општина која је била окупирана на почетку одбрамбено-отаџбинског рата. Становници Брода и војници остали су у редовима Војске Републике Српске и наставили борбу за слободу српског народа и Републике Српске -  рекао је Савчић.

Начелник општине Брод Илија Јовичић истакао је да је потребно документовати и биљежити све што се догађало на подручју Брода у отаџбинском рату како би будуће генерације имале из чега учити. 

- Нама треба слога и заједништво у чувању и развоју општине и Републике Српске. Дан ослобођења је велики празник, али и прилика да се сјетимо свих погинулих - рекао је Јовичић.

Брод - Борачка организација (Фото: СРНА)

Он је додао да су и након 27 година од ослобођења Брода видљиви трагови рата и великог страдања српског народа.

Видић је уручио плакете Борачке организације Ђорђу Максимовићу из Брода, новинару Ненаду Симићу из Дервенте и аутору филма "Од страдања до слободе Брода" Милету Савићу. Уручена је и захвалница Ведрану Ђокићу.

У културно-умјетничком програму свечане сједнице наступили су чланови Културно-умјетничког друштва "Душко Трифуновић" из Брода, глумац Народног позоришта Републике Српске Драгослав Медојевић, чланови Српског књижевног клуба "Вихор" из Дервенте Ненад Симић, Савко Пећић, Милорад Мишо Ђурђевић, као и млади пјесник из Брода Бранко Јовичић.

У амфитеатру Средњошколског центра "Никола Тесла" отворена је изложба "Да се не заборави" посвећена Првом батаљону војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Јединице Војске Републике Српске, под командом генерала Славка Лисице, ослободиле су Брод 7. октобра 1992. године, послије седам мјесеци окупације од Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

Према подацима борачке организације, током рата са подручја Брода погинула су 242 српска борца.

На подручју Брода је за вријеме окупације било 10 логора у којима је било заробљено око 2.000 Срба, од којих је најмање половина убијена.

Низом различитих манифестација духовног, културног и спортског садржаја у оквиру "Октобарских свечаности слободе", које ће трајати до 14. октобра, биће обиљежено 27 година од ослобођења ове општине у одбрамбено-отаџбинском рату.