latinica  ћирилица
04/10/2019 |  19:13 | Аутор: Вечерње новости

Папа кренуо у рат против ватиканске мафије

Поглавар Римокатоличке цркве именовао је специјалног тужиоца послије скандала због наводних финансијских малверзација.

Папа Фрањо именовао је једног од водећих тужилаца за борбу против мафије за предсједника кривичног трибунала Ватикана у тренутку избијања новог скандала око наводних финансијских малверзација у срцу Свете столице, пишу Новости.

Ђузепе Пињатоне именован је у четвртак, два дана након што је полиција извршила рацију у Апостолској палати и заплијенила документе и компјутере од државног секретаријата.

Претресене су и канцеларије Агенције за финансијски надзор Ватикана која је задужена за регистровање могућег прање новца и друге финансијске трансакције.

Прес-служба Ватикана није жељела да објави више навода о рацијама, осим да су засноване на извјештају Банке Ватикана и канцеларије генералног ревизора о ранијим финансијским операцијама.

Наводи се да се трансакције односе на ватиканске некретнине у Лондону. Објављена је директива ватиканске полиције свим запосленима у Светој столици у којој се извјештава о суспензији пет запослених у Ватикану из предострожности.

Ватикански лист Осерваторе Романо осудио је објављивање те директиве уз слике и имена пет особа, наводећи да се ради о "медијском блаћењу". У уводнику на насловној страни, ватикански лист је навео да је истрага показала да дјелују финансијске реформе које је прије десет година покренуо папа Бенедикт Тринаести.

Пињатоне се повукао у мају са мјеста главног тужиоца Рима, гдје је водио истраге о политичкој корупцији и организованом криминалу, као и италијанску страну истраге о сумњивој смрти италијанског постдипломца у Египту.

Прије тога, Пињаторе је био тужилац у Палерму и Ређо Калабрији, гдје је водио главне антимафијске истраге о криминалним групама Коза ностра и Ндрангета.

Кривични трибунал Ватикана бави се злочинима који се дешавају на територији Ватикана или укључују диполомате Ватикана. Кривични закон заснован је на италијанском кривичном закону са елементима црквеног права.