X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
04/10/2019 |  19:13 | Извор: Вечерње новости

Папа кренуо у рат против ватиканске мафије

Поглавар Римокатоличке цркве именовао је специјалног тужиоца послије скандала због наводних финансијских малверзација.
Папа Фрањо - Фото: REUTERS
Папа ФрањоФото: REUTERS

Папа Фрањо именовао је једног од водећих тужилаца за борбу против мафије за предсједника кривичног трибунала Ватикана у тренутку избијања новог скандала око наводних финансијских малверзација у срцу Свете столице, пишу Новости.

Ђузепе Пињатоне именован је у четвртак, два дана након што је полиција извршила рацију у Апостолској палати и заплијенила документе и компјутере од државног секретаријата.

Претресене су и канцеларије Агенције за финансијски надзор Ватикана која је задужена за регистровање могућег прање новца и друге финансијске трансакције.

Прес-служба Ватикана није жељела да објави више навода о рацијама, осим да су засноване на извјештају Банке Ватикана и канцеларије генералног ревизора о ранијим финансијским операцијама.

Наводи се да се трансакције односе на ватиканске некретнине у Лондону. Објављена је директива ватиканске полиције свим запосленима у Светој столици у којој се извјештава о суспензији пет запослених у Ватикану из предострожности.

Ватикански лист Осерваторе Романо осудио је објављивање те директиве уз слике и имена пет особа, наводећи да се ради о "медијском блаћењу". У уводнику на насловној страни, ватикански лист је навео да је истрага показала да дјелују финансијске реформе које је прије десет година покренуо папа Бенедикт Тринаести.

Пињатоне се повукао у мају са мјеста главног тужиоца Рима, гдје је водио истраге о политичкој корупцији и организованом криминалу, као и италијанску страну истраге о сумњивој смрти италијанског постдипломца у Египту.

Прије тога, Пињаторе је био тужилац у Палерму и Ређо Калабрији, гдје је водио главне антимафијске истраге о криминалним групама Коза ностра и Ндрангета.

Кривични трибунал Ватикана бави се злочинима који се дешавају на територији Ватикана или укључују диполомате Ватикана. Кривични закон заснован је на италијанском кривичном закону са елементима црквеног права.