latinica  ћирилица
04/10/2019 |  16:42 | Аутор: РТС

Украјина ипак преиспитује случај Хантера Бајдена

Главни тужилац Украјине најавио да ће преиспитати неколико важних случајева које су водили његови претходници, укључујући и случај који се водио против власника гасне компаније у којој је био запослен син Џозефа Бајдена.

Најава преиспитивања неколико истрага услиједила је после покретањаа процеса опозива америчког предсједника Доналда Трампа, управо због наводне злоупотребе службеног положаја и условљавања војне помоћи покретањем истраге против Бајденовог сина.

Главни тужилац Украјине, Руслан Рјабошапка је рекао да има намјеру да преиспита укупно 15 случајева, укључујући и најпознатији случај гасне компаније "Бурисма холдингс" у чијем је управном одбору донедавно седео Бајденов син, Хантер.

Остаје, међутим, нејасно колико ће најављена процедура трајати.

- Кључне ријечи у овом процесу нису ни Бурисма ни Бајден - рекао је украјински тужилац.

Украјински Униан наводи да се истрага водила о наводном прању 33 милиона долара у компликованом припајању једне компаније холдингу Бурисма у чијем је управом одбору био и Хантер Бајден. Међу именима која су се помињала током истраге је и Микола Злочевски, бизнисмен и некадашњи министар екологије.

Њујорк тајмс наводи да украјинске власти већ мјесецима балансирају између Трампа и демократа, шаљући сигнале америчком предсједнику да ће испитати случај, док истовремено поручују демократама да неће подлећи притиску америчког предсједника.

Управо због тога, украјински тужилац је јасно нагласио да у вези са преиспитивањем ових случајева није "одгповарао на било какве телефонске позиве", али да ће уколико се покаже да је неко кршио законе правовремено реаговати.

Покретањем процеса опозива, демократе у САД покушавају да докажу да је Трамп злоупотријебио службени положај и де факто уцијенио Украјину да покрене истрагу против Хантера Бајдена уколико жели наставак војне помоћи.

Истовремено, Трамп је и од Кине затражио да истраже улогу породице Бајден у серији послова.