latinica  ћирилица
04/10/2019 |  14:08 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Мишић: У два корака до најниже плате од 600 КМ

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас да Синдикат и даље заступа став да најнижа плата у Српској треба да расте у два корака да би се дошло до износа од 600 КМ.
Ранка Мишић - Фото: РТРС
Ранка МишићФото: РТРС

- Први корак је да то буде 550 КМ, а у идућем кварталу наредне године да се дође до најниже плате од 600 КМ. Најнижа плата је важна јер ће да подстакне повећање плата у реалном сектору - рекла је Мишићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је важно да се у разговорима који слиједе са Владом Републике Српске и социјалним партнерима договори најнижа плата "која треба бити већа од оног износа који се чуо јуче од СНСД-а /500 КМ/".

- Донекле и охрабрује став СНСД-а, чији функцонери обављају најважније дужности у Српској, о њиховој понуди за раст плата корисницима буџета и најнижој плати у Српској - сматра Мишићева.

Навела је и да слиједе разговори о томе како најправедније повећати плате оним који се финансирају из републичког буџета, а, истовремено, доћи до повећања плата у реалном сектору.

- Повећање најниже плате тиче се свих радника, без обзира да ли раде у јавном или приватном сектору. Када говоримо о повећању плата у реалном сектору, то је велики изазов који је тренутно на столу и када је у питању Влада, Унија Удружења послодаваца и Савез синдиката Српске - рекла је Мишићева.

Подсјетила је да у посљедњих неколико мјесеци Савез синдиката води озбиљну кампању за повећање плата свим радницима у Српској.