latinica  ћирилица
03/10/2019 |  13:16 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Најповољнија структура пензија од оснивања пензијског фонда

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске достигао је најповољнију структуру пензија од свог оснивања са учешћем старосне пензије од 57,52 процента, саопштено је из Фонда.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

- Према показатељу структуре права, Фонд ПИО и пензијски систем Републике Српске, посматрано на простору бивше СФРЈ, рангирани су високо, одмах иза Словеније и Македоније, што значи у ред стабилнијих пензијских система које карактеришу позитивни трендови у дужем временском периоду, док је показатељ структуре права за развијене европске државе много бољи и до тог нивоа наш пензијски систем треба да још напредује у наредном дужем временском периоду - оцјењују у Фонду.

Према подацима за септембар, од укупно 265.542 корисника Фонда ПИО на старосну пензију односи се 152.740 или 57,52 одсто, на породичну пензију 74.650 или 28,11 процената, инвалидску пензију 37.894 или 14,27 одсто, те остала права 258 корисника или 0,10 процената, што се односи на новчане накнаде за тјелесно оштећење и за помоћ и његу другог лица.

- У односу на децембар претходне године проценат старосних пензија повећао се за 0,73 одсто, а породичних и инвалидских смањио за 0,49, односно 0,24 одсто, што потврђује да се структура права мијења споро али континуирано и у позитивном правцу - наводи се у саопштењу.

Када се сагледа структура права у дужем временском периоду, уочава се да је значајније побољшање структуре почело од 2011. године, те је од те године до краја септембра 2019. године учешће старосних пензија повећано за 9,22 одсто, а смањено учешће породичних пензија за 5,35 процента и инвалидских пензија за 3,79 одсто, док је заступљеност осталих права незнатна.

Из Фонда наводе да је висок проценат заступљености породичних пензија посљедица и броја погинулих бораца, припадника Оружаних снага Републике Српске у протеклом Одбрамбено отаџбинском рату.

- Ако се упореди структура права у септембру 2019. у односу на 2015. годину, онда је проценат старосних пензија за непуне четири године повећан за 3,82 одсто, а породичних и инвалидских смањен за 2,2, односно 1,6 одсто, што потврђује континуитет побољшања структуре права - истиче се у саопштењу.

У тексту се појашњава да структура остварених права на пензију, као показатељ, одражава квалитет и стабилност система пензијског и инвалидског осигурања, а изражава се у процентуалној заступљености све три врсте права - старосне, инвалидске и породичне пензије.

На овај показатељ утиче више фактора и структура остварених пензијских права се, генерално, мијења споро, а резултати промјене су видљиви тек након дужег временског периода.

Квалитет и смисао структуре права огледа се у што већој заступљености старосних, а што мањој заступљености инвалидских пензија, док се на породичну пензију, као изведено право, не може битно утицати.

- Све повољнијој структури права са непрекидним побољшањем у дужем временском периоду допринијели су реформски Закон о пензијском и инвалидском осигурању, који је у примјени од почетка 2012. године, досљедна примјена законских норми и континуирано спровођења акције "СТОП преварама - до пензије поштено", почев од 2012. године, као начина борбе против различитих облика преваре у пензијском систему - оцјењују у Фонду.