latinica  ћирилица
02/10/2019 |  15:43 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Српска зрело друштво које даје исте шансе женама и мушкарцима (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Београду да је дуг пут свих земаља региона до потпуне родне равноправности, али да је Српска показала да је зрело друштво јер даје исту прилику и женама и мушкарцима.

- Ја вјерујем у друштво једнаких шанси - истакла је Цвијановићева, говорећи на панелу "Жене лидери - прошлост, садашњост, будућност", у оквиру међународне конференције "Жене лидери и одрживи развој".

Она је нагласила да сви у друштву морају бити свјесни и способни за уклањање стереотипа.

Према њеним ријечима, очито је да формалних баријера између жена и мушкараца у већини друштава нема, али да је питање да ли их има у стварном животу.

- Често кажем да је у нашим друштвима највећа реформа - ментална реформа - истакла је Цвијановићева, наводећи да то подразумијева мијењање приступа и борбу за искорјењивање онога што је традиционално, а лоше, те очување онога што је традиционално, а добро.

Она каже да увијек постоји микроамбијент који је политичка партија и макроамбијент који је цијело друштво, те да је питање колико једна партија, ма колико снажна била може мијењати традиционалну матрицу.

Фото: РТРС

Цвијановићева је изразила наду да ће њен и примјер осталих жена у политичком и јавном животу Српске показати другим да постоји прилика.

Она је навела да јој је то што је била запослена на мјесту шефа кабинета премијера Српске сигурно помогло да послије буде министарка, премијерка, а сада и предсједница Републике Српске.

- Предсједница сам свих грађана, што нисам могла постати, а да за мене нису гласали и жене и мушкарци. У томе је вриједност - рекла је Цвијановићева.

Она је указала да постоје прописане изборне квоте, али да треба инсистирати на квалитету и у зависности од тога шта неко нуди.

- Не могу да се сложим са оним "жене треба да гласају за жене" - додала је Цвијановићева.

Фото: РТРС

Она је рекла да би се њена каријера, посматрано са стране, посебно западњачким очима, чинила као типичан школски примјер, али да, када је прије четири године као кандидат о себи чула најстрашније ствари, тада није било тих западњака да објасне како не треба прозивати жену на највулгарнији начин.

- Тада сам била у прилици да видим људе и на локалном и на државном нивоу који су слушали та скандирања, а нису дигли свој глас - навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је као премијерка Српске учествовала у телевизијској емисији гдје су се све друге гошће, међу којима и неке из региона, жалиле на дискриминацију, док је она тада у Влади имала шест жена министара, жену потпредсједника Владе и пет жена директора најважнијих јавних предузећа.

Она је истакла да је у тој емисији рекла и да нема никакав проблем да мушкарци буду предсједници политичких партија док предлажу жене за премијера.

Повезане вијести:

Цвијановић: Сви заједно да раде на друштву једнакости