latinica  ћирилица
24/09/2019 |  18:32 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

На Конфуцијевом институту отворена Дао башта

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изјавио је да ће Дао башта, која је данас отворена на Конфуцијевом институту служити његовим полазницима и студентима који буду изучавали кинески језик да науче нешто више о култури, традицији и обичајима Кине.
Институт-Конфучи - Фото: РТРС
Институт-КонфучиФото: РТРС

Гајанин је на отварању Дао баште, поводом обиљежавања Међународног дана Конфуцијевих института, напоменуо да је Конфуцијев институт који је отворен у оквиру Ректората Универзитета у Бањалуци представља значајну карику у повезивању бањалучког Универзитета са Кином и њеним универзитетима.

- Оснивач Конфуцијевог института је Универзитет технологије и образовања у Тјенђину и Универзитет у Бањалуци остварио је са њим тијесну сарадњу. Преко Конфуцијевог института који овдје ради више од годину и по дана остварили смо сарадњу и са другим универзитетима у Кини - рекао је Гајанин новинарима.

Он је додао да Конфуцијев институт омогућава знатно бољу комуникацију представника локалне и извршне власти Српске са званичницима Кине.

Директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Јинг Цао рекла је поводом отварања Дао, односно зен баште, да зен филозофија значи да се води једноставан живот у складу са природом.

- Овдје се посебно истиче бамбус који има посебну симболику и представља људе. Увијек је зелен, односно жив, што значи да смо млади у души. Стабиљка бамбуса шупља је што представља да људи још могу учити - појаснила је Јинг.

Према њеним ријечима, бамбус је биљка која се савија, али готово никада не пуца, што симболизије да људи могу бити љубазни, али и да имају принципе од којих не одступају.

Представник Међународног удружења научних радника Љубиша Прерадовић рекао је да је данас, поводом обиљежавања Међународног дана Конфуцијевих института, представљен "Мргуд" Петра Кочића преведен на кинески језик.

- То је прво Кочићево дјело преведено на кинески и прво издање Конфуцијевог института и Универзитета у Бањалуци на кинеском. Тираж је 2.000 примјерака - навео је Прерадовић и додао да је дјело промовисано у Финској, Кини, Шпанији и Србији.

Захваљујући Конфуцијевом институту остварена је сарадња са другим универзитетима у Кини, а представницима локалне и извршне власти омогућава знатно бољу комуникацију с представницима власти овој држави, речено је на данашњој прослави.