latinica  ћирилица
17/09/2019 |  18:51 ⇒ 18/09/2019 | 07:57 | Аутор: РТРС

Вишковић: МУП истражује неправилности у Шумама Српске

МУП Републике Српске дао је налог за истрагу о пословању 18 шумских газдинстава у Републици Српској. Смјенама директора у три шумска газдинства и добојском расаднику, према најавама из Владе, није стављена тачка на милионске губитке. Премијер Радован Вишковић од МУП-а очекује опсежну истрагу и кривичне пријаве за све одговорне, од директора, до најнижег у ланцу одговорности. Након смјена, данас и именовања нових руководилаца.

Иза затворених врата тиха примопредаја у Шумском газдинству Романија, али ни новоименовани в.д. Страхиња Башевић, досадашњи технички директор у овом колективу, а ни смијењени Влајко Секулић пред новинаре нису жељели. Досадашњи руководиоци у 18 шумских газдинстава која послују негативно пропустили су прилику да на позив премијера поднесу оставке, а питањем шта су узроци губитака позабавиће се полиција.

- Ићи ће и кривичне пријаве и ја то кажем, овде у Народној скупштини, прије него што је почео актуелни час, рекао сам министру унутрашњих послова Драгану Лукачу, а он је већ дао налог, иду истражње радње у сва та шумска газдинства. Очекујемо испитивање свих могућих нелегалних радњи по дубини, нису само криви директори има да се спусти до шумара - поручио је Радован Вишковић,предсједник Владе Републике Српске.

Прве четири смјене нису случајне, на удару су руководиоци газдинстава која су биљежила највеће губитке, али и која нису поштовала налоге Шума Српске него се њима, каже министар Пашалић управљало из центара моћи изван предузећа.

- Уочили смо да у појединим ШГ на директан и индиректан начин управљају људи који немају везе са Шумама. Игноришу се налози Управе, а проводе директиве са других мјеста. Сви који су се тако понашали су први уклоњени са руководећих позиција – нису једини, биће још промјена - најавио је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Реакције на смјене директора у колективима су изостале, што према ставу ресорног министарства и управе предузећа потврђује њихову оправданост. Примјери позитивног пословања у ШГ Клековача или Јахорина, која је деценијама цијело предузеће вукла ка дну, према ријечима првог човјека Шума Српске Славена Гојковића доказ је да се чврстом руком руководиоца проблеми превазилазе. 

- Радићемо пресјек на девет мјесеци да видимо какво је стање и какви су помаци. Сви који буду показали позитивне помаке вјероватно не треба да се брину. Који не, биће приморани да или сами напусте или да их смјене - истакао је Славен ГОојковић, директор ЈП "Шуме Српске".

И Шумско газдинство "Врбања" Котор Варош добило је новог директора - Игора Андрића. Нови директор добојског Центра за сјеменско-расадничку производњу је Милован Крчо.

Као кандидати за директора ШГ "Оштрељ – Дринић", помињу се Жељко Дубравац, Неђо Галић и Драганa Ромчевић.