latinica  ћирилица
17/09/2019 |  15:56 | Аутор: СРНА

Оловна прашина пријети Парижанима

Пет мјесеци након пожара у Нотр Даму многи грађани, а нарочито дјеца, изложени су отровној оловној прашини, насталој након што се 450 тона олова распршило у ваздух.

На хиљаде малишана ишло је у школе и вртиће тим путем, и то прије него што су чишћења након пожара уопште почела, па се испоставило да чак 18 школа и дјечијих вртића, према тестовима, има "несигуран ниво олова".

Парижани су након разорног пожара у катедрали Нотр Дам у априлу изложени отровној прашини односно алармантним нивоима олова у ваздуху.

Отприлике шест хиљада дјеце млађе од шест година било је изложено загађењу оловом, тврди Њујорк пост.

Провјере су показале да се 450 тона олова, које је покривало ову готичку култну катедралу, након пожара распршило попут прашине.

Лист тврди да је ниво олова распршен у близини катедрале био чак 1.300 пута већи од онога што допушта држава кроз безбједносне смјернице.

Министарство културе чекало је четири мјесеца да се заврши потпуно уклањање продуката пожара.

У то вријеме нису успјели да примијене никакве безбједносне мјере за раднике, због чега су многи били изложени опасним нивоима олова.

Замјеник градоначелника Париза, задужен за здравство, Ани Сyрис признала је да су градске власти овај проблем избјегавале да саопште у медијима како не би "уплашиле становнике" и како би их "заштитили".