latinica  ћирилица
17/09/2019 |  09:18 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Пашалић: Очистити своје двориште, па тражити шумокрадице

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић каже да је 52 одсто територије Српске под шумом и највећи дио и најквалитетнија шума у државном власништву, због чега је тешко објаснити како предузеће које управља таквим ресурсом послује са губитком, те да је најлогичније објашњење лоше руковођење.
Бањалука - Борис Пашалић - Фото: СРНА
Бањалука - Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић вјерује да ће више од половине од 18 шумских газдинстава у предузећу Шуме Републике Српске на крају године позитивно пословати, наводећи да је немогуће да то постигне дио газдинстава која само за првих шест мјесеци имају минус од 500.000 КМ и њихови руководиоци су зато и промијењени.

Он наводи да, према закону, шумама управља Министарство, али се, када се погледају поједина шумска газдинства, намеће закључак да њима управљају неки локални моћници, начелници општина, привредници или локални шефови партија.

- Као министар не желим да будем одговоран за нешто чиме не могу да управљам. Тај став сам изнио на сједници Владе Српске и добио подршку премијера и свих министара - рекао је Пашалић за Глас Српске.

У вези са позивањем на одговорност директора газдинстава послије шестомјесечног обрачуна, Пашалић каже да су посматрани трендови у првих шест мјесеци, али да су одлуке доношене на основу пословања газдинстава уназад неколико година.

Он наводи да су нека газдинства, због објективних разлога, пословала са губитком послије шест мјесеци, али већ на крају августа исказују позитивно пословање.

Коментаришући то што нико од директора шумских газдинстава није одговорио на јавни апел премијера Српске Радована Вишковића да се сами повуку са функција, Пашалић наводи да није очекивао да ће било ко од њих одступити и поднијети оставку, те да је његов став да све треба провјерити и доказати.

- Да бисмо средили стање прво морамо да очистимо своје двориште, а тек онда да тражимо шумокрадице. Много већу штету шумама чине они који су у Шумама Републике Српске, него шумокрадице, као спољашњи фактор - наглашава Пашалић.