latinica  ћирилица
16/09/2019 |  09:59 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Лајчак: Један народ не може бити прегласан

Ако се жели сачувати БиХ мора бити задржан принцип да један народ не може бити прегласан и избачен из игре јер би то било веома опасно за ову земљу, упозорава предсједавајући ОЕБС-а Мирослав Лајчак.

Лајчак наглашава да је прошло вријеме када је одлуке, умјесто политичара у БиХ, доносила међународна заједница и истиче да циљ није наставак неког међународног протектората, већ помоћи да БиХ постане потпуно самостална.

Он је напоменуо да међународна заједница више треба да савјетује и буде медијатор, а мање одлучује.

Лајчак, који је и министар иностраних послова Словачке, рекао је за Вечерњи лист, издање за БиХ, да је на овим подручјима постигнут успјех када су САД и ЕУ нашли заједнички језик и наступали координисано.

Он сматра да је добар сигнал именовање Метјуа Палмера за специјалног америчког представника за западни Балкан јер САД имају ауторитет у овом региону.

- С друге стране, ни амерички изасланик не може понудити ништа боље од европске перспективе, тако да именовање Палмера доживљавам као један импулс за ЕУ да се више активира - нагласио је Лајчак.

Он је додао да у Европи није рјешено ни питање миграната, а 2015. године је донесена наивна и штетна одлука о отварању свих граница.

Према његовим ријечима, дошло се у ситуацију да угледни бизнисмен из Турске мора за визу мора приложити 20 докумената, док је, истовремено, свакодневно примано на хиљаде људи, а да се није имало појма ко су они.

- Ми треба да нађемо европско рјешење и БиХ мора бити дио тог рјешења - поручио је Лајчак.