latinica  ћирилица
12/09/2019 |  15:26 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Шуме Српске у губитку; Вишковић позвао директоре газдинстава да поднесу оставке

У првих шест мјесеци ове године предузеће Шуме Српске забиљежило је губитак од 2 милиона и 630 хиљада марака, и то у 18 шумских газдинстава.

Влада је, о стању у овом предузећу, расправљала на тематској сједници. Од директора шумских газдинстава, која имају губитке, премијер Радован Вишковић затражио је да поднесу оставке. Поручио је да Владу искључиво интересује профит, и позитивно пословање јавних предузећа.

Премијер Радован Вишковић позвао је директоре 18 шумских газдинстава која послују негативно да сами напусте функције, јер је циљ стабилизација предузећа Шуме Српске, које је у првих шест мјесеци имало губитак од 2,6 милиона КМ.

- Не можемо толерисати бахато понашање неких директора . Не можемо толерисати криминалне радње, не можемо толерисати крађе шума и имовине. Јасно и гласно је то пренесено и тражимо акцију у наредном периоду - поручио је Вишковић.

Акција ће услиједити врло брзо, јер ће са функција бити смијењени сви који имају губитке. То је и један од закључака Владе, а њима се још тражи достизање планираног обима производње, досљедна примјена правилника о систематизацији радних мјеста, ефикасно функционисање централног рачуна и стриктно поштовање уговора са дрвопрерађивачима о испоруци.

- Очекујем од јавних предузећа да послују позитивно и да Република Српска од тога остварује профит не само за плате и трошкове предузећа већ и дивиденду која се уплаћује у буџет Српске - додао је премијер Српске.

Ресорни министар Борис Пашалић каже да у неким газдинствима има и вишка запослених.

- Шуме Српске имају 30 организационих јединица и нису све у проблемима. Дио газдинстава има финансијских проблема, неиспуњава план сјече, има превелик број запослених и велика дуговања према централном рачуну - навео је Пашалић.

Дата је пуна подршка управи и Надзорном одбору Шума за рјешавање постојећих проблема у 18 газдинстава. Од њих се тражи и интерна контрола рада по дубини.

- Када говоримо о проблемима у појединим газдинствима морамо рећи да проблема имамо у "Романији" са Сокоца, "Врбања" из Котор Вароши и "Оштрељ" из Дринића - истакао је директор предузећа Шуме Српске Славен Гојковић. 

Руководство Шума Српске биће под лупом, поручује премијер Вишковић, наводећи да је шумско газдинство Клековача промјеном руководства за мање од двије године почело да остварује профит и послује позитивно.