latinica  ћирилица
12/09/2019 |  12:42 | Аутор: СРНА

Линта: Китаровићева у писму Пуповцу показала да је Хрватска земља мржње

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић је својим писмом предсједнику СДСС-а Милораду Пуповцу суштински показала да Хрватска није земља мира, разумијевања и просперитета већ мржње, нетрпељивости и етничког насиља чији је темељ усташтво, изјавио је предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта истиче да Китаровићева у писму није показала спремност да се јавно извини због низа својих проусташких изјава, проусташког понашања и ћутања на низ проусташких манифестација чији је циљ рехабилитација усташких злочинаца и геноцидне Независне Државе Хрватске.

Он оцјењује да је Китаровићева овим још једном потврдила да води проусташку политику и подсјетио да је она, приликом званичне посјете Аргентини у марту прошле године, изјавила да је поносна на све Хрвате који су стигли у ту јужноамеричку земљу након Другог свјетског рата.

Линта подсјећа да су већина тих Хрвата били усташки зликовци, међу којима су - Анте Павелић, Динко Шакић, Еуген Кватерник и Иво Ројница.

Он наводи да је Китаровићева прихватила да јој се у име хрватске заједнице у Аргентини обрати унук бившег усташког министра шумарства у НДХ Томислав Фрковић, који сваке године у Буенос Ајресу предводи прославу 10. априла - дана оснивања НДХ и који држи ватрене говоре за масовног убицу Павелића.

- Сликала се са усташком заставом у Канади, за устанак у Србу против геноцидне НДХ - 27. јул 1941. године каже да је био почетак покоља Хрвата, за Павелића каже да је његова највећа грешка то што је издао и преварио Хрвате, а не што је био на челу НДХ, која је донијела расне законе и починила геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима - подсјећа Линта.

Он напомиње да Китаровићева "стално понавља усташку тезу о такозваној великосрпској агресији, изражава жаљење што није била припадник хрватске војске да убија Србе, велича ратне злочинце из посљедњег рата на челу са Фрањом Туђманом и генералом Антом Готовином, а да главног промотера усташтва и апостола мржње Марка Перковића Томпсона назива својим омиљеним пјевачем".

- За кољачки поздрав `За дом спремни` каже да је стари хрватски поздрав, полаже цвијеће убијеним усташким злочинцима у Блајбургу на табли на којој пише `У част и славу погинулој хрватској војсци` и на којој се налази усташки грб, одликовала је челника проусташког хрватског покрета Николу Штедула, а ратног злочинца надбискупа Алојзија Степинца назива свецем и праведником који је тобоже спасавао Јевреје и друге народе - наводи Линта.

Он подсјећа да Китаровићева није осудила исплату пензија усташким злочинцима од 1993. године и подизање споменика и спомен-плоча убијеним усташама у Сиску и на другим мјестима.

- Није осудила мисе Анти Павелићу и усташким генералима и пуковницима које се сваке године служе у Загребу, скандалозни филм Јакова Седлара и штампање и промоцију књига више проусташких удружења чији је циљ да главну фабрику смрти на Балкану - Јасеновац прикажу радним логором, а за Јасеновац тражи да се спроведе форензика и друго - навео је Линта.

Поводом обраћања јавности предсједника Самосталне демократске српске странке Милорада Пуповца, Китаровићева је јуче упутила Пуповцу писмо у којем му је замјерила да у јавним иступима на непримјерен, неприхватљив и злонамјеран начин критикује Хрватску.

Пуповац је претходно на конференцији за новинаре поручио да није четник, да није дежурни кривац за поруке које се размјењују између Србије и Хрватске, те да та странка још није одлучила шта јој је чинити о питању останка у владајућој коалицији у Хрватској.

Говорећи о захтјеву неких странака и појединаца да се извини због својих изјава о наводном упоређивању данашње Хрватске и усташке НДХ, Пуповац је подсјетио да је он у Хрватској, у којој живи, био називан разним именима и да ни од кога није тражио извињење.