latinica  ћирилица
06/09/2019 |  19:49 | Аутор: СРНА

Кривична пријава против Срђана Ђорђевића и компаније "Кото"

Министарство културе, омладине и спорта самопроглашеног Косова поднијело је Основном тужилаштву у Гњилану кривичну пријаву против Срђана Ђорђевића из Новог Брда и компаније "Кото" из Београда због наводно почињеног кривичног дјела "неовлашћено оштећење или уништавање споменика културе под заштитом државе Косово", саопштено је из тог Министарства.

Кривична пријава поднесена је јуче након што је надзорни орган Министарства културе, омладине и спорта самопроглашеног Косова на лицу мјеста затекао раднике и багер који су у име компаније "Кото" почели радове на поновној реконструкцији и обнови тврђаве у Новом Брду.

У саопштењу се наводи да је надзорни орган утврдио да је радник који је управљао багером у име компаније "Кото" неовлаштено започео рушење фасаде на спољном зиду тврђаве изазивајући распуклине на каменом зиду, чиме је, како је оцијенило Министарство починио субверзивну дјелатност на уништавању објекта од културног значаја и под заштитом самопроглашеног Косова.

Пројекат ревитализације Новобрдске тврђаве који финансира Унеско започет је, како се наводи, без присуства професиналног лица које је надлежно за надгледање и праћење радова на обнови објеката од историјске и културне вриједности.

Дјелимична ревитализација Новобрдске тврђаве завршена је прије двије године и у том пројекту су учествовали представници компаније "Кото" и експерти Унеска за археолошка ископавања и конзервацију.

Нове радове на поновној изради фасаде тврђаве прије три дана обуставило је Министарство културе самопроглашеног Косова, уз образложење да компанија `КОТО` није регистрована на Косову и да та Компанија не може поново обављати послове конзервације и ревитализације Тврђаве због пропуста у претходним радовима.

Министарство културе у привременој Влади Косова, како се додаје у соапштењу, затражило је од Унеска хитну рекацију тражећи да се поново распише тендер и изабере извођач радова који испуњава услове.