latinica  ћирилица
06/09/2019 |  17:46 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Позив на фудбалски спектакл за промоцију наталитета

Предсједник фондације "Дјеца нам се рађала" Владо Ђајић позвао је данас грађане Бањалуке и Републике Српске да дођу у четвртак, 12. септембра, на фудбалско-естрадни спектакл на Градски стадион у Бањалуци, те да позову хуманитарни број 1432 и донирају једну КМ и дају допринос повећању наталитета у Српској.

Ђајић је подсјетио да ће на Градском стадиону бити одиграна хуманитарна фудбалска утакмица између ветерана фудбалског клуба "Црвена звезда" и екипе ветерана ФК "Борац" и Републике Српске, те ревијална утакмица љекара и новинара Српске.

Он је додао да овом хуманитарном акцијом Фондација жели да скрене пажњу на смањење стопе наталитета у Српској.

- Наш циљ је да свако да свој допринос како би био заустављен негативан тренд смањења броја становника у Српској. Важно је да, осим званичних институција дјелују и невладине организације и удружења, као и појединци - рекао је Ђајић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће свој допринос овом догађају дати и бројне естрадне звијезде који ће наступити бесплатно.

Предсједник Скупштине Удружења новинара Српске Бранимир Ђуричић рекао је да се екипа новинара озбиљно припрема за меч. Он је навео да на списку има 25 играча-новинара и још толико да уђу на терен уколико буде могућности, додавши да ће на терену бити новинари из свих медијских кућа у Српској.

Дугогодишњи капитен Фудбалског клуба "Борац" Дамир Шпица рекао је да је сачињена респектабилна екипа ветерана "Борца" и да су се одазвали сви позвани фудбалери. Он је изразио очекивање да ће то бити прави фудбалски спектакл.

Селектор екипе љекара, доктор Милутин Вучковац истакао је да је ријеч о племенитој акцији која треба да пробуди свијест код људи о неопходности поваћања наталитета у Српској.

Вучковац је рекао да је његова екипа спремна за меч против новинара и да ће им пружити велики отпор, те да ће гледаоци бити задовољни.

Љекари и новинари, заједно са фудбалским ветеранима, послије конференције за новинаре уприличили су дружење на зеленом терену Градског стадиона са којег су грађане Бањалуке и Српске позвали да окрену број 1432 за Фондацију "Дјеца нам се рађала", те дају допринос повећању наталитета у Српској.

Пред Бањалучанима ће заиграти фудбалски асови "Црвене звезде" попут Драгана Џајића, Владимира Петровића Пижона, Јована Аћимовића, Станислава Карасија, Милоша Шестића, Душана Дулета Савића, Здравка Боровнице, браће Милка и Бошка Ђуровског.

У тиму "Борца" заиграће Стојан Малбашић, Жељко Бувач, Јован Шмања, Радмило Михајловић, Никола Никић, Петар Јелић, Дарко Љубојевић.

Утакмица ће почети у 17.00 часова, а улаз је бесплатан.

Из фондације "Дјеца нам се рађала" указују да је стопа наталитета у Српској у константном паду, а да је од 2011. године број живорођених пао испод 10.000.

- За протеклих 20 година, у периоду 1996-2016, рођено је укупно 239.669 дјеце, истовремено је умро 281.741 становник, па је природни прираштај негативан за 42.072 становника. Само на основу негативног природног прираштаја број становника Републике Српске за 10 година смањио се за 3,6 одсто - навели су из ове фондације.