latinica  ћирилица
06/09/2019 |  17:36 ⇒ 07/09/2019 | 08:14 | Аутор: СРНА

Амерички колеџ у Солуну заинтересован за сарадњу са универзитетима у Српској (ФОТО)

Ректор Америчког колеџа у Солуну Стамос Карамузис у разговору са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђаном Рајчевићем изразио је заинтересованост за потписивање споразума о сарадњи овог колеџа са два јавна универзитета у Српској.
Рајчевић у Солуну - Фото: Тwitter
Рајчевић у СолунуФото: Тwitter

Споразумом би били дефинисани размјена академског особља и студената, организовање заједничких љетних школа за студенте из Републике Српске и заједнички иновативни постдипломски програми из области СТЕМ-а, саопштено је из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске.

Рајчевић је данас, првог дана посјете Солуну коју је организовало Представништво Републике Српске у Грчкој, посјетио и Центар за истраживање и технологију Грчке, један од 20 најбољих научноистраживачких института у ЕУ са више од 350 годишњих међународних публикација, 1.200 истраживачких пројеката и годишњим буџетом од 450 милиона евра.

Он је у разговору са директором ове престижне научноистраживачке установе Атанасиосом Констандопулосом добио обећања да ће овај центар пружити свесрдну помоћ истраживачима из Републике Српске приликом учешћа у европским пројектима и побољшању међународне видљивости наше научноистраживачке заједнице.

Рајчевић ће сутра посјетити штандове универзитета из Бањалуке и Источног Сарајева на 84. Међународном сајму предузетништва и иновација у Солуну и учествовати на церемонији свечаног отварања. Сајам ће отворити грчки премијер Кирјакос Мицотакис.

Сајам представља један од најважнијих изложбених догађаја на простору југоисточне Европе по броју учесника и разноврсности садржаја, а сваке године окупи више од 280.000 посјетилаца. Ове године представиће се више од 1.500 излагача.