latinica  ћирилица
06/09/2019 |  11:20 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Комшић и Џаферовић одбили Европску унију

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и члан Предсједништва Шефик Џаферовић одбили су да се састану са комесаром за проширење Европске уније Јоханесом Ханом, који је у Брисел позвао чланове Предсједништва да разговарају о спровођењу Споразума о формирању власти у БиХ, преносе медији у БиХ и региону.
Шефик Џаферовић и Жељко Комшић (Фото: БХРТ) -
Шефик Џаферовић и Жељко Комшић (Фото: БХРТ)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик стално указује на потребу хитног формирања власти, те да, због актуелног стања, БиХ само стагнира на путу ка ЕУ, а није одбијао ни могућност одласка у Брисел.

Додик је јуче у интервјуу Срни најавио да ће СНСД, чији је лидер, одржати сједницу Главног одбора половином септембра и утврдити Политичку платформу као одговор на новонасталу сутуацију, предложити је Народној скупштини Републике Српске на разматрање и усвајање.

Он је навео и да све до заказивања сједнице Народне скупштине оставља могућност да се пронађе формула изласка из ћорсокака, нагласивши да Годишњи национални програм није проблем неконституисања власти, већ слабији коалициони потенцијал СДА.

Челници ЕУ и раније су наглашавали да Годишњи национални програм не треба да буде услов за формирање Савјета министара, на чему инсистира СДА и Комшић и чиме условљавају формирање власти у БиХ.