latinica  ћирилица
05/09/2019 |  18:33 | Аутор: СРНА

Успостављен заједнички регистар за борбу против тероризма

ЕУ је успоставила заједнички регистар за борбу против тероризма, уз наду да ће тиме учрстити кривично гоњење и пресуде за осумњичене милитанте и повратнике из Сирије и Ирака, изјавили су данас званичници европског блока.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Аналитичари наводе да је дјелимичан циљ овог потеза одговор на забринутост за судбину више стотина држављана ЕУ који су се борили на страни Исламске државе, а сада су у затворима у Ираку и Сирији.

Многи од њих могли би се вратити у Европу гдје се не би суочили са судским процесом усљед недостатка доказа против њих, што је изазвало забринутост у чланицама ЕУ.

Нова база података прикупиће информације из свих чланица ЕУ о истрагама које су у току, кривичним процесима и пресудама милитантима чиме ће бити учвршћена сарадња међу националним тужилаштвима.

То би требало да олакша кривично гоњење ратних злочинаца и других милитаната који би се, можда суочили са процесом према мањим оптужбама или би прошли без суђења због недостатка доказа.

Предсједавајући Евроџаста, Ладислав Хамран изјавио је да ће ова агенција руководити базом података и да ће бити задужена за координацију истрага међу чланицама ЕУ.

- Ново оруђе могло би помоћи и у спречавању нових напада у Европи, јер ће тужиоци имати приступу више информација о осумњиченима - нагласио је Хамран.