latinica  ћирилица
02/09/2019 |  15:56 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Васељенска патријаршија организује прославу поводом осам вијекова аутокефалности СПЦ

Величанствена прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве која је током претходног викенда одржана у Лос Анђелесу у организацији Епархије западноамеричке, завршена је светом архијерејском литургијом у Храму Светог Саве у Сан Габријелу, коју је предводио архиепсикоп Америке Елпидофор (Васељенска патријаршија).
Лос Анђелес - литургија  (Фото: СПЦ) -
Лос Анђелес - литургија (Фото: СПЦ)

Архиепископу Елпидофору саслуживао је митрополит Јосиф из Антиохијске патријаршије, заједно са митрополитом Савом из Грчке америчке архиепископије и заједно са архијерејима Српске православне цркве новограчаничко-средњезападноамеричким Лонгином, канадским Митрофаном, диселдорфско-немачким Григоријем, рашко-призренским Теодосијем, западноамеричким Максимом, источноамеричким Иринејем, бихаћко-петровачким Сергијем, буеносаиреско-јужноцентралноамеричким Кирилом, захумско-херцеговачким Димитријем, епископом стобиским Давидом из Охридске Архиепископије и игуманом манастира Хиландара архимандритом Методијем. Светој литургији је молитвено присуствовао и архиепископ Петар из Руске православне заграничне цркве.

Храм је био испуњен вјерним народом, а на светој литургији су својим гласовима појали ученици Призренске богословије.

Као и на литургији дан раније у истом храму, епископи су се саборно помолили за здравље патријарха Иринеја који се тренутно налази на болничком лијечењу на Војномедицинској академији у Београду.

У свом обраћању присутним архијерејима и вјерном народу, архиепископ Елпидофор је саопштио одлуку патријарха Вартоломеја - да Васељенска патријаршија великом прославом у Никеји обиљежи осам вијекова од тренутка када је Српској цркви додијелила аутокефалност, те да ће његова светост на прославу позвати патријарха српског са свим архијерејима Српске православне цркве.

- Преносим вам свима од срца најтоплије поздраве и благослов свјатјејшег васељенског патријарха Вартоломеја. Народ Србије, и Српска православна црква, су веома драги његовој светости. Блиска братска веза између српских православних и грчких православних заједница постоји већ дуги низ година. Ова јединствена прослава нас подсјећа на ријечи псалмопевца који каже: "Како је лијепо и красно, кад сва браћа живе заједно!" - рекао је у обраћању архиепископ Елпидофор истакавши да се радује дугом и блиском односу између Мајке цркве Константинопоља и Српске патријаршије.

Васељенска патријаршија је вијековима спознавала снагу и зрелост Српске цркве. У том свјетлу, Црква Константинопола је и дала Цркви Србије прво аутономију, а затим аутокефалију, те да је 1219. године у Саборном храму у Никеји, васељенски патријарх Емануел хиротонисао за првог архиепископа српског монаха, кога ми данас знамо као просветиља српског, Светога Саву.

- Независност и зрелост Српске цркве су увијек кроз вијекове бивале посвједочене. Велики и свети Сабор одржан у Криту 2016. године служи као доказ овој чињеници. Црква Србије је испоштовала своју обавезу према православном свијету тиме што је у потпуности и свесрдачно учествовала у раду овог важног свеправославног сабора. Свјатјејши патријарх упућује најзахвалније поздраве његовој светости патријарху Иринеју и свим архијерејима Српске православне цркве за њихово братско старање и вјерност. Заиста је, добро и красно - и духовно корисно - за браћу да живе заједно! - поручио је архиепископ Елпидофорос и подсјетио да је ово јединство годинама свједочено на много начина:

- Познато је да народ Србије иде у Грчку ради наставка академских студија, али исто тако и да Грци иду на универзитете Србије. Народ Србије и Грчке, су исто тако, кроз историју имали јаке дипломатске везе. Много пута су бивали браћа у рату, као што је било за вријеме револуције против Отоманске империје. Та револуција је донијела слободу вјероисповести многим дијеловима Балкана. А у не тако далекој историји, Грчка Република је подржала српски народ за вријеме њиховог страдања и рата 90-тих година, а послије распада Југославије. Та братска веза између Грка и Срба била је дубока и искрена - истакао је архиепископ Елпидофорос нагласивши да је у овом свијету тешко наћи бољу браћу и сестре од српскога народа.

- Молимо се да нам благи Господ подари да живимо заједно на много година, па и до самог другог доласка Господњег. Нека би се наша братска љубав и сарадња наставили и расли у Божију славу и назидавање Цркве Христове, молитвама Пресвете Богородице и просветитеља српскога народа, Светога Саве, и свих светих - закључио је у обраћању архиепископ Америке Елпидофорос.

Архиепископ је на крају литургије напрсним крстом одликовао протојереја Предрага Бојовића као награду за његов пастирски труд на украшавању храма Светога Саве.

У част великог јубилеја Српске православне цркве неколико храмова у Западноамеричкој епархији је осликано са најважнијим сценама из живота Светог Саве, а у најбољој калифорнијској винарији, чији је власник српског поријекла, Епархија западноамеричка је произвела црвено вино по имену Autocephaly 1219-2019, које се служило током прославе.

Извор: ТВ Храм