latinica  ћирилица
27/08/2019 |  12:38 | Аутор: СРНА

Радојичић: Предстоји комплексан посао на рјешавању загађења пираленом

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да у наредним мјесециме предстоји комплексан посао с циљем трајног рјешавања питања загађења земљишта пираленом у кругу бањалучког Инцела.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Раније је формиран тим који се бави тим питањима и ангажовани су људи из иностранства као консултанти јер немамо директног стручног лица за питање загађења пираленом - рекао је Радојичић новинарима.

Радојичић је истакао да је одабрана методологија рјешавања тог питања једне холандске компаније и сада се поступа према корацима те методологије.

Он је навео да се, према тој методологији, у првој фази ради процјена локације, друга фаза обухвата процјену актуелног стања у вези са налазима о загађењу, трећа фаза је предлагање рјешења ремедијације тла и санације комплетног простора, док се у четвртој фази ради мониторинг у наредним периодима.

Радојичић је навео да се, невезано за ову методологију, предузима и низ других инспекцијских мјера, истражних радњи, мјерења и других краткорочних и средњорочних мјера.

Пожар који је у кругу Инцела избио у марту ове године довео је до цурења опасне материје пирален.