latinica  ћирилица
23/08/2019 |  18:17 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко реаговао на поруку америчког амбасадора

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко реаговао је на поруку америчког колеге Кајла Скота поводом 80 година од потписивања Рибентроп-Молотов пакта, рекавши да је трагедија могла бити избјегнута да су западне земље прихватиле приједлог Москве о успостављању колективне безбједности.
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Он је навео да се трагедија могла избјећи да западне земље нису "инсистирале на циничној политици повлађивања", како би преусмјериле Хитлерову агресију на исток.

Руски амбасадор је ово написао на енглеском језику у одговору америчком амбасадору, који је претходно на Твитеру написао да је прије тачно 80 година на данашњи дан потписан "злогласни Рибентроп-Молотов пакт на основу којег су два диктатора тајно подијелила источну Европу на нацистичку и совјетску сферу утицаја".

Боцан-Харченко каже да покушаји да се Совјетски Савез представи као изазивач Другог свјетског рата бацају сјенку на сјећања на милионе Совјета који су дали свој живот како би сломили нацизам и ослободили себе и европске нације, пренијели су београдски медији.

- Молим вас да консултујете пресуде из Нирнберга које су и данас интегрални део међународног права - одао је Боцан-Харченко.

Он је додао да се лако могу наћи фотографије на којима се виде премијери западних земаља како се рукују са нацистичким лидерима.

- Провјерити `Чемберлен и Хитлер у Годесбергу, септембар 1938` или `Минхенски споразум, септембар 1938 - навео је Боцан-Харченко.

Скот је написао на Твитеру да је након пакта Рибентроп-Молотов недјељу дана касније услиједила инвазија на Пољску, а Европу су преплавили ужаси Другог свјетског рата уз касније подјеле од којих неке и дан данас трају.

Како је навео, Европски парламент 2009. године прогласио је данашњи дан Европским даном сјећања на жртве стаљинизма и нацизма.

- Након 80 година крајње је вријеме да се Балкан коначно интегрише са својим европским сусједима - навео је амерички амбасадор.