latinica  ћирилица
23/08/2019 |  18:14 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Мостар: Протести против трасе ауто-пута 5Ц која пролази преко имања

Мјештани јужних мостарских насеља - Косор, Мало Поље, Ортијеш, Лак-шевине и Кочине поручују: своја имања браниће "живим зидом"!. Неће допустити да траса ауто-пута прелази преко њихове земље. Свој став изразили су мирним протестом у насељу Косор. Упозоравају да би траса ауто-пута уништила најплоднији дио долине Неретве, и да би многи од њих, и по други пут, остали без крова над главом.

Славко Берберовић, повратник у Ортијеш, вратио се и поново подигао своју кућу и имање. Сад њему и осталима, каже, поново пријети исељавање. Поручују да то не могу да дозволе.

- Међународна заједница је рекла да се свако враћа на своје огњиште. Ми смо се вратили, и шта сад...Сад нам то руше и тјерају нас одавде. Ево, имају брда па нека тамо граде - истиче Берберовић.

Слична је прича и Љубице Аџовић, која се након рата вратила у Мало Поље код Мостара. Дошли су на рушевину, обновили кућу, засадили земљу, почели нормално да живе и сада - нечијом одлуком поново би, каже, требало да остану без свог дома.

- Нама је веома тешко, не можемо то да прихватимо, ни да то потпишемо - истиче Аџовићева.

Нура Штајн повратница је у насеље Косор. Она категорично поручује:  Не дамо своју земљу!

- И прије је било рјешења, али она су одбачена. Некоме је наметнуто да уради овај пројекат да би ставио новац у свој џеп, а ми смо оштећени и са пензијом, а сада хоће да нам одузму земљу. Најгоре је што су порушени међуљудски односи које нам је политика наметнула. Не дамо политици да се ту мијеша. Ја ћу бити први у живом зиду, овдје неће нико са машином проћи - категорична је Штајн.

Посланик у Парламенту Федерације БиХ Ахмед Џубур стао је на страну мјештана.

- Дошли смо овдје да сви заједно дамо глас против овог флагрантног незабиљеженог кршења законских норми. Ове активности могу резултирати егзодусом, прије свега домицијалног становништва са овог подручја, али и свих људи који су овдје годинама и деценијама правили своје куће, викендице - истакао је Џубур.

Џубур поручује да је неопходна јавна расправа о овој теми која би, каже, доказала да овај простор ни у ком смислу не одговара за ту намјену.

Маја Поповац, професорка Грађевинског факултета Универзитета “Џемал Биједић” у Мостару, рекла је данас да је задња траса за коју је направљена јавна расправа - траса преко подвележја која је, каже, много лaкше остварива јер иде чврстим тлом.

Више од 3.000 људи потписало је петицију против ове трасе ауто-пута. Борби против ове дионице придружило се и Удружење Срба повратника. Поручују да би реализација овог пројекта довела до новог исељавања Срба са овог подручја.