latinica  ћирилица
23/08/2019 |  17:53 ⇒ 24/08/2019 | 09:17 | Аутор: РТРС

Додик: Испуњени формално-правни разлози да се расправља о кандидатури Тегелтије

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, сазвао је, за уторак, 27. августа, ванредну сједницу Предсјеништва БиХ, са само једном тачком дневног реда – Приједлог одлуке о именовању Зорана Тегелтије за новог предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Након захтјева из кабинета Жељка Комшића, Зоран Тегелтија је прошао све провјере и Централне изборне комисије и Агенције за истраге и заштиту, чиме су испуњени сви формално-правни разлози да се о његовој кандидатури расправља у Предсједништву БиХ, каже за РТРС Милорад Додик српски члан Предсједништва.

- Не постоји ниједан разлог за неодржавање сједнице, тако да сам ја као члан Предсједништва затражио да се поново закаже сједница. Напросто покушавајући да одржимо тај датум. Од 5. септембра бар да се крене на успостављање Савјета министара како би се ово завршило у неком року - истакао је Додик.

Додик каже да нема никаквих ограничења да се изврши именовање Тегелтије и да је сада ствар политичких односа и процјена. 

- Постоји уставна процедура да се након избора врши избор извршних и законодавних органа власти, да се 10 мјесеци то не успјева. Коначно то треба да се, и на крају сва друга питања, оваква или онаква, ова или она могу да се нађу на сједницама извршних тијела, а да они раде и одлучују о томе - објаснио је Додик.

Први покушај именовања Зорана Тегелтије за новог Предсједавајућег Савјета мнистара БиХ пропао је прије три дана након што су Комшић, и бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић подршку Тегелтији условили слањем Годишњег националног програма за чланство БиХ у НАТО савезу.

Повезане вијести:

Комшић и Џаферовић неће подржати кандидатуру Зорана Тегелтије