latinica  ћирилица
23/08/2019 |  16:13 | Аутор: СРНА

Алминку Исламовићу казна преиначена на три године затвора

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је бившег припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Алминка Исламовића на три године затвора за злочине над српским цивилима у тадашњем Босанском Броду 1992. године, који је првостепено био усуђен на 14 мјесеци затворске казне.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Ово вијеће је као неосновану одбило жалбу одбране оптуженог Исламовића, док је жалба Тужилаштва БиХ дјелимично уважена, те је наведена пресуда преиначена у погледу одлуке о казни затвора, саопштено је из Суда БиХ.

Исламовић је 1. априла осуђен за двије тачке из оптужнице и то за нечовјечно поступање и отуђење имовине српских цивила на подручју тадашњег Босанског Брода, док је за осам тачака оптужнице ослобођен.

Против наведене пресуде Тужилаштво БиХ изјавило је жалбу и то због битних повреда одредаба кривичног поступка, погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о кривичноправној санкцији, с приједлогом да вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ уважи жалбу, укине пресуду и одреди одржавање претреса.

Жалбу против осуђујућег дијела првостепене пресуде уложила је и одбрана осуђеног, због битне повреде одредаба кривичног поступка, повреде кривичног закона, погрешно утврђеног стања, одлуке о кривичној санкцији, те због одлуке о трошковима кривичног поступка.

Исламовићу је у казну урачунато вријеме проведено у притвору од 25. октобра 2017. до 6. априла 2018. године.

Исламовић је оптужен јер је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила који су били затворени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полета".

Њему је на терет стављено и одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Оптужница против њега је потврђена 26. јануара 2018. године, а главни претрес, који је почео 12. марта 2018. окончан је 18. марта ове године.