latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:18 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

СНСД: Утврдити одговорност за Комус, а општински функционери да поднесу оставке

Општински одбор СНСД-а Гацко је, поводом стања које је настало као посљедица обуставе рада у локалном комуналном предузећу Комус, затражио утврђивање одговорности, оставке свих општинских функционера, хитно одржавање сједнице Скупштине општине и дјеловање инспекцијских органа.
СНСД - Фото: РТРС
СНСДФото: РТРС

У гатачком СНСД-у сматрају да актуелна власт није способна да води општину од око 8.000 становника са буџетом вишим од 10 милиона КМ, те упозоравају да Гацку пријети општи хаос и да се сваки дан може очекивати кулминација проблема у неким од предузећа и установа чији је оснивач општина.

- Питање функционисања комуналног и водоводног предузећа мора се озбиљно размотрити и ријешити у корист становника Гацка и запослених у тим предузећима - наводи се у саопштењу.

Општински одбор СНСД-а поручује да је од Гацка направљен "град дивљих депонија".

- До данас смо имали Гацко затрпано смећем, тоне смећа различитог поријекла налазиле су се на улицама, а вјетар, пси луталице и остале животиње то су свуда разносиле. Слика данашњег Гацка није спојива ни са средњовјековним временом - каже се у саопштењу.

Општински одбор СНСД-а у Гацку, како је истакнуто у саопштењу, не подржава пријетње и уцјене са којима су се суочили радници "Комуса", које су им биле упућене од општинске власти.

- Оглашавамо се данас јер ни на који начин нисмо хтјели отежати радницима Комуса преговарачку позицију са локалним властодршцима, јер смо свјесни чињенице да би било који приједлог или сугестија од СНСД-а Гацко била употребљена против радника Комуса које би оптужили за политикантство и људи који су на ивици егзистенције би били, класичном замјеном теза, оптужени за политичко дјеловање против општинске управе", додаје се у саопштењу.

Из општинског СНСД-а напомињу да су мјесецима у Скупштини општине упозоравали власти да ће посљедице њиховог нерада и бахатости бити катастрофалне, улагали десетине амандмана на приједлог буџета, у знак протеста напуштали сједнице локалног парламента.

Општински одбор СНСД-а у Гацку је указао да су радници гатачког Водовода примили минималац за децембар и јануар, а плате за фебруар, март и април су исплаћене са умањеном цијеном рада од 125 КМ, док су топли оброк и регрес за њих мисаоне именице.

- За све потрошаче у сеоским подручјима тренутно су рестрикције у испоруци воде, а у стамбеним зградама на вишим спратовима вода повремено долази само у ноћним часовима - наводи се у саопштењу.

Из гатачког СНСД-а подсјетили су да одборници ове странке већ три године упозоравају на колапс овог предузећа и тежак положај запослених, али да актуелна скупштинска већина не дозвољава расправу о овом проблему, иако је ријеч о предузећу од виталног интереса за град.

У саопштењу се напомиње да је слична ситуација у осталим јавним предузећима и установама чији је оснивач општина Гацко, те да и у спортским клубовима постоје "финансијске дубиозе и нетранспарентно трошење јавних средстава".

- Већ годинама Дом здравља исплаћује личне дохотке радницима без уплаћених доприноса и пореза, па је и у тој установи дуг према Пореској управи достигао скоро четири милиона КМ - додаје се у саопштењу.

Гатачки комуналци јуче се почели са радом, након девет дана штрајка због кашњења плата, јер им је начелник општине Милан Радмиловић у телефонском разговору обећао исплату дуговања према њима.

Предсједник Штрајкачког одбора Милан Шупић рекао је да је директора "Комуса" Драгану Рудан назвао начелник и рекао да ће дати плате радницима чим очисте град.