latinica  ћирилица
23/08/2019 |  14:04 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Лопаре: Подршка ресорног министарства развоју прехрамбене технологије

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у наредном периоду подржаће капацитете попут дестилерије "Епоха" из Лопара, будући да без развоја прехрамбене технологије није могућ свеукупан развој пољопривреде, рекао је данас ресорни министар Борис Пашалић.
Бијељина-Лопаре-Пашалић - Фото: СРНА
Бијељина-Лопаре-ПашалићФото: СРНА

- Примјер како треба пословати је дестилерија "Епоха", која се налази у воћарском крају и има на располагању сировине. Овдје се много пажње придаје квалитету производа, а мање квантитету, што је за сваку похвалу - рекао је Пашалић новинарима након посјете погону дестилерије.

Он је навео да у структури производње када је ријеч о воћу увијек постоји један проценат производа лошијег квалитета, који нису за тржиште и потребно их је прерадити, а управо их овакви капацитети могу преузети.

Пашалић је навео да Министарство намјерава да у наредном периоду подржи капиталне инвестиције за набавку опреме, механизације, система за наводњавања.

Пашалић је изразио увјерење да ће овај погон у Бобетином брду и њихов бренд наћи мјесто и на домаћем и на страном тржишту.

Власник дестилерије "Епоха" Бојан Џувелековић рекао је да је капацитет дестилерије 40.000 литара ракије годишње, да је производња покренута прије три године и да је идеја да буде направљен производ конкурентан на сваком тржишту.

- Комплетна производња је према ХАСАП стандардима, према свим здравственим стандардима и западне Европе и источних тржишта. Можемо да учествујемо на било ком тржишту - истакао је Џувелековић.

Он је захвалио министру за најављену помоћ, наводећи да би подстицаји Министарства олакшали завршетак инвестиције у коју је, како каже, до сада уложено 60 одсто приватног капитала.

Начелник Лопара Радо Савић рекао је да посјета ресорног министра представља прилику за сагледавање ситуације у области пољопривреде на подручју ове мајевичке општине и истакао да је дестилерија "Епоха" доказ да Лопаре имају потенцијал.

- Ту су и воћњаци који ничу. До сада је разговор са министром дао смјернице које могу побољшати развој воћарства. Наша оријентација је шљива јер смо њој климатски предодређени - нагласио је Савић.

Он је најавио да ће општина Лопаре подстицати воћаре, те навео податке према којима је на подручју Лопара има око 300.000 нових садница шљиве.

Након дестилерије, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис пашалић посјетиће и воћњак Драгана Јовића у Горњем Мачковцу код Лопара, гдје су такође планиране изјаве.