latinica  ћирилица
23/08/2019 |  11:52 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Пуповац: Неки желе да протјерају и оно мало Срба из Хрватске (ВИДЕО)

Посланик Самосталне демократске Српске странке /СДСС/ у хрватском Сабору Милорад Пуповац изјавио је данас да неки у Хрватској желе да протјерају и оно мало Срба који су остали, те да неки и са олтара шаљу поруке мржње.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Поновно се туче у отвореној атмосфери мржње и отвореном лову према онима који звуче као Срби, било због говора, навијања или политичких ставова, као што ће и након ове конференције за новинаре бити говора мржње и позива на насиље - рекао је Пуповац.

На конференцији за новинаре поводом учесталих напада на Србе широм Хрватске, Пуповац је истакао да се обилно крше закони величањем усташког режима у јавном простору.

- Испред Српског народног вијећа /СНВ/ се вријеђа, пријети и узвикује "За дом спремни", то им је нормално. За Србе то није нормално и никада неће бити нормално. Ми се на величање усташтва никада нећемо навикнути. За нас "За дом спремни" никада не може бити прихваћено и нема значење осим онога у НДХ. Ако тога има у Домовинском рату онда је то проблем Домовинског рата, ако тога има на комеморацијама онда је то директно повезивање с усташким режимом то проблем комеморација - рекао је Пуповац, који је и предсједник СНВ-а.

Он се осврнуо и на емисију на Винковачкој телевизији у којој је изречено да би Пуповцу "једном за свагда требало зачепити уста".

- Док имам физичке снаге и менталне способности не постоји нико ко ће ми зачепити уста. Ако су неки спремни за дом, онда сам ја спреман и за то. То поручујем онима који ми упућују пријетње на мој мејл, факултетски мејл. Ти људи прогоне људе који ничим не показују нелојалност хрватском уставу. Има ли некога да то чује - упитао је Пуповац, који је и посланик СДСС-а у Сабору Хрватске.

Према његовим ријечима, Хрватска губи кредите добијене уласком у Европску унију и НАТО.

- Свакога дана губи вриједности на којима се заснивају те организације, а то су вриједности антифашизма - рекао је Пуповац, наводећи да ће се поводом напада на Србе обратити тим и још неким институцијама.

Посланик СДСС-а у Сабору Хрватске Драгана Јецков такође је осудила нападе на Србе, истичући да је ријеч о злочину из мржње. "Они који то раде не воле Хрватску", оцијенила је она.

Петоро Срба, међу којима и деветогодишње дијете, повријеђено је када је група маскираних нападача упала у кафић у општини Бискупија код Книна гдје су гости у уторак, 20. августа, гледали фудбалски меч између београдске Црвене звезде и швајцарског Јанг бојса.

Исто вече у Ђеврскама код Кистања неколико лица ушло је у кафић и почело провоцирати госте који су гледали утакмицу, а власник објекта рекао је да је ријеч углавном о провокацијама на националној основи.

Српски повратник нападнут је истог дана вербално, а потом и физички у околини Ријеке.