latinica  ћирилица
23/08/2019 |  11:42 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Детектором метала проналазили и ископавали културна добра Српске и продавали их на интернету (ФОТО)

Лица чији су иницијали Ж.С. и И.С. из Козарске Дубице лишени су слободе у акцији извршеној у оквиру међународне криминалистичке истраге кодног назива "Пандора четири" усмјерене на откривање и доказивање кривичних дјела из области заштите неовлаштене трговине културним добрима путем интернета, рекла је за РТРС начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Мирна Миљановић.
Акција "Пандора 4" - Фото: РТРС
Акција "Пандора 4"Фото: РТРС

- Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Полицијском управом Приједор, а под надзором Окружног јавног тужилаштва Приједор реализовали су, у оквиру међународне криминалистичке истраге кодног назива "Пандора четири", заведене у сарадњи са ИНТЕРПОЛ-ом, акцију на подручју Козарске Дубице усмјерену на откривање и доказивање кривичних дјела из области заштите неовлаштене трговине културним добрима путем интернета - појаснила је Миљановићева.

Она је додала да су у оквиру акције, по наредби Основног суда у Козарској Дубици, извршени претреси на више локација на подручју Козарске Дубице, а слободе су лишена лица Ж.С. и И.С. из Козарске Дубице.

- Ова лица се сумњиче да су починила кривична дјела недозвољена трговина, присвајање, уништење или оштећење споменика културе, заштићених објеката природе или других предмета који су од посебног културног или историјског значаја и кривично дјело изношење у иностранство предмета који су од посебног културног или историјског значаја или природних ријеткости - навела је Миљановићева.

Она је истакла да су приликом претреса пронађени предмети који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела, као што су већи број металних предмета који асоцирају на предмете са археолошком, културном или историјском вриједношћу /разне стрелице, врхови копља, сјекире, мали кипови и разне фигуре, ковани новац из давног периода и слични предмети/, детектор метала, а пронађена је и документација која се односи на продају и испоручивање наведених предмета у иностранство путем поште.

Миљановићева је најавила да ће припадници МУП-а Српске наставити рад по наведеном предмету кроз размјену информација са ИНТЕРПОЛ-ом с циљем идентификације оштећених лица и извршилаца, а у сарадњи са Музејом Републике Српске.

РТРС незванично сазнаје да су извршени претреси куће и стана које користе лица Жељко Слијепчевић /54/ и његов син Илија Слијепчевић /23/.

Према нашим сазнањима, они су употребом недозвољених средстава - метал детектора - проналазили и ископавали културна добра Републике Српске, након чега су их продавали у иностранство путем платформи за трговину посредством интернета - на eBay и PIK/Olx.ba/.