latinica  ћирилица
23/08/2019 |  11:20 ⇒ 11:21 | Аутор: ТАНЈУГ

"Велика опасност, Приштина подржава џихадисте"

Министар полиције Србије Небојша Стефановић каже да приштинска власт има благонаклон однос према џихадистима који су се на КиМ вратили са ратишта из Сирије и Ирака.
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина) -
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина)

Стефановић наглашава да је то велика опасност.

- Наше службе раде свакодневно и неће дозволити да се било каква нестабилност пренесе на централни дио Србије. Свјесни смо ризика који постоји, али имамо адекватне снаге које на то могу да одговоре - рекао је министар.

Медији преносе да су земље западног Балкана вратиле око 460 џихадиста са ратишта у Сирији и Ираку, од којих се 250 слободно креће без икакве контроле по територији КиМ.

Стефановић је појаснио да се ниједном српском држављанину не може забранити да уђе на територију Србије, те да постоје озбиљни безбједносни капацитети који могу да контролишу те људе, јер се зна да су били уплетени у тероризам на страним ратиштима.

Како каже, у Србији је то кривично дјело, те се прате активности тих људи.

- То што се они у неким дијеловима наше територије крећу на начин како се крећу, показује политичку неспремност приштинских органа да на озбиљан начин сагледају тај проблем - рекао је Стефановић.

Он је додао да су се многи од њих претходно борили за тзв. ОВК, да су убијали српске полицајце и војнике, али да то свијет није хтио да види, а када су отишли у Сирију или Ирак онда су постали терористи.

- Све оно што смо ми говорили и указивали показало се као апсолутно тачно - навео је он и додао да повратници са ратишта из Сирије и Ирака имају политичку подршку приштинске власти, јер мобилишу дио бирача на КиМ и могу да утичу на резултате избора.

- Они су у спрези са властима и са разним политичким опцијама. Када би их прогонили изгубили би ту врсту подршке. Они то знају и зато постоји један благонаклон однос према њима што је нова опасност - закључио је министар.