latinica  ћирилица
23/08/2019 |  10:24 | Аутор: srpskainfo.com

Укинуте пресуде ухапшенима у "Пирамиди"

Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуде тројици оптужених за шверц дрогом из акције "Пирамида" а који су били осуђени на укупно 17 година и 10 мјесеци затвора, сазнаје Српскаинфо.
Акција Пирамида (Фото: https://www.google.ba) -
Акција Пирамида (Фото: https://www.google.ba)

Пресуда је укинута Зорану Шавији (60) који је био осуђен на осам година затвора. Укинуте су и пресуде Мухамеду Халиловићу званом Пота (40) из Бањалуке осуђеном на шест и по година затвора, те Бранку Миливојши (56) из Приједора који је првостепеном пресудом био осуђен на три године и четири мјесеца затвора.

Суштина одлуке Врховног суда Републике Српске јесте да је Окружни суд у Бањалуци који је у децембру прошле године осудио тројицу оптужених, починио битну повреду одредаба кривичног поступка због одбијања приједлога адвоката који су тражили да се Халиловић, Шавија и Миливојша саслушају као свједоци.

– Увидом у списе првостепеног предмета, Врховни суд је утврдио да је на наставку главног претреса одржаног 18. јуна 2018. године, бранилац оптуженог Шавије, адвокат Дарко Кременовић предложио саслушање свих оптужених у својству свједока. Предсједник првостепеног савјета је одбио приједлог браниоца. Врховни суд наглашава да је право сваког оптуженог да буде саслушан на главном претресу – наводи се између осталог у образложењу одлуке Врховног суда Републике Српске.

У одлуци Врховног суда Републике  Српсаке коју је потписао судија Вељко Икановић закључено је да је Окружни суд у Бањалуци одбио приједлог адвоката Кременовића да се у својству свједока саслуша оптужени Шавија и тако повриједио право на одбрану оптуженог, а да није образложио разлоге одбијања.

Окружном суду у Бањалуци наређено је да у поновљеном суђењу које ће бити заказано у наредном периоду отклони све пропусте, односно да саслуша оптужене у својству свједока.

Шавија, Халиловић и Миливојша ухапшени су у октобру 2017. године у акцији МУП Републике Српске кодног назива "Пирамида" заједно са још 13 саучесника, који су у међувремену такође осуђени због трговине наркотицима. Поступак против осталих оптужених у међувремену је раздвојен, јер су махом признавали кривицу и договарали споразуме с тужилаштвом.

У октобру ове године Окружни суд Бањалука је осудио Небојшу Јањића званог Нено (45) и Огњена Кокића званог Оњо (36) из Источног Сарајева на по седам година затвора због шверца наркотика.

Према пресуди, они су сами или заједно са осталим оптуженим у предмету "Пирамида" куповали и препродавали наркотике од јануара до октобра 2017. године на подручју Бањалуке и Мркоњић Града.

Тужилаштво је поступак против Јањића и Кокића раздвојило од осталих оптужених у поменутом предмету, јер се докази и свједоци против њих не односе на остале оптужене.

На основу споразума о признању кривице у овом предмету осуђено је још девет оптужених, и то на 13 година и 8 мјесеци затвора. Осуђени су Милан Пичулин звани Пићулин (35), Ведран Жоља (34), Един Бехремовић (49), Милош Дулић (37), Тихомир Новаковић (43), Неџад Башић (36), Далибор Мачак (37), Јулија Халупа (25), Драган Максимовић Жути (39) и Драган Станишић Гаги (34).

Адвокат Дарко Кременовић изјавио је за Српскаинфо да је одлука Врховног суда Републике Српске била очекивана.

– Очигледно је да је пресуда првостепеног суда била незаконита. У сваком случају борбу настављамо даље – навео је бањалучки адвокат.