latinica  ћирилица
23/08/2019 |  10:11 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Српска и Србија заједнички да траже одштету за бомбардовање

Србија и Српска идуће године би требало да заједно затраже одштету од земаља које су учествовале у НАТО агресији, јер су током бомбардовања употребљавани и пројектили са осиромашеним уранијумом који су контаминирали многе просторе и великом броју људи проузроковали разна малигна обољења, истиче директор Комисије за посљедице НАТО бомбардовања Дарко Лакетић.
Дарко Лакетић (фото: З. Јовановић) -
Дарко Лакетић (фото: З. Јовановић)

Он је подсјетио да су прелиминарни резултати које је Комисија урадила са Институтом за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" показали да код дјеце узраста од пет до девет година, која су рођена послије 1999. године, постоји одређена тенденција раста оболијевања од малигних болести.

- Фокусираћемо се на то да тражимо новац за санацију и лијечење људи. Србија је бомбардована без сагласности УН, противправно, тако да је то најмање што заслужујемо. Државе које су учествовале у агресији дужне су нам одштету, да бисмо очистили и санирали животну средину, а посебно нам је потребан за лијечење људи гдје утврдимо да је узрок болести контаминација терена - рекао је Лакетић за Глас Српске.

Он је навео да ће почетком идуће године сумирати резултате које су прикупили и представити их Скупштини Србије, а потом подвући црту да би одлучили шта даље чинити.

- Ријеч је о комплексном процесу, тако да ћемо када сумирамо све одлучити у којем смјеру ће ићи даље истраживање и на који начин треба тражити одштету од земаља одговорних за контаминираност на нашим просторима приликом НАТО агресије, те проузрокована обољења - рекао је Лакетић.

Он је напоменуо да Србија у ствари и нема шта доказивати јер је бомбардована и затрована, али да због тога што западне земље признају само аргументе настоје да убрзано истражују и прикупе потребну документацију.

Лакетић је истакао да су у овом случају одлично сарађивали са Републиком Српском, од које и даље очекују подршку и заједнички рад.

- Српска је податке којима располаже сабрала у публикацији под називом "Намјерном силом на Републику Српску", која је настала као резултат истраживања шта се дешавало у вријеме НАТО бомбардовања Српске од 30. августа до 14. септембра 1995. године, а коју је објавио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица - навео је Лакетић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су то истраживање одмах послали комисији у Србији и понудили им помоћ.

Он наглашава да је Српска понудила све своје ресурсе Србији јер када је ријеч о том питању треба заједно да дјелују.

- НАТО бомбардовање Србије и Републике Српске ни на који начин не треба раздвајати, без обзира на то што се десило у различитим периодима. Спремни смо да заједно тражимо одштету, али и да покренемо иницијативу за тужбу, међутим прво морамо формално-правно видјети како Српска може поднијету тужбу као Република Српска с обзиром на то да смо дио БиХ. Чекамо иницијални позив Комисије за даље смјернице и дјеловања - рекао је Којић.